Bacău: focar de hepatită virală A în două localităţi
Publicat de , 8 septembrie 2016, 12:36 / actualizat: 8 septembrie 2016, 16:13
50 de cazuri de hepatită virală au fost confirmate în această săptămână în localităţile băcăuane Sohodor şi Slobozia Nouă, situate în zona de est a judeţului, cea mai săracă.
,,Majoritatea pacienţilor aduşi şi aflaţi în tratament la Spitalul Judeţean Bacău sunt minori, a precizat Aurelia Ţaga, director medical al instituţiei. Ea a spus că pacienţii internaţi sunt izolaţi, sunt la regim şi urmează vitaminoterapia, aceasta fiind cea mai uşoară formă de hepatită.
Direcţia pentru Sănătate Publică Bacău a dispus supravegherea clinico-epidemiologică a încă 88 de copii şi 58 de adulţi din familii pentru o perioadă de 50 de zile de la izolarea ultimului caz din focar. ‘Au fost vaccinaţi împotriva hepatitei A 77 de minori şi s-au recoltat probe de apă de la cinci fântâni şi o pompă’, a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la DSP Bacău.
Potrivit acesteia, pentru menţinerea sub control şi eradicarea celor două focare ‘s-a luat legătura cu autoritatea locală privitor la monitorizarea ulterioară a surselor de apă potabilă’ , iar copiii şi părinţii au fost informaţi atât de personalul specializat de la nivelul instituţiei noastre, cât şi de medicul de familie, privitor la sursa, căile de transmitere şi metodele de prevenire în cazurile de hepatită virală.
,,Au fost prezentate, de asemenea, norme de igienă individuală a locuinţei, alimentelor, veselei, fiind distribuite materiale informative’, a mai spus Anda Dumitrescu.
La finele lunii mai, şcoala şi grădiniţa din satul Slobozia Nouă, unde se semnalase un alt focar de infecţie cu hepatită virală, au fost închise de autorităţi, după ce verificările au scos la iveală faptul că în clădirea şcolii nu era apă curentă şi nici grupuri sanitare. Cei 200 de elevi şi preşcolari mergeau la două toalete aflate într-o altă clădire neigienizată corect din curtea instituţiei de învăţământ din Slobozia Nouă.
Medicii spun că hepatita A, denumită şi ‘boala mâinilor murdare’, se transmite cu uşurinţă în colectivităţi. Pentru prevenirea îmbolnăvirii, medicii recomandă respectarea regulilor minime de igienă, prin spălarea mâinilor cu apă şi săpun înainte de masă şi după ce se foloseşte toaleta. Este indicată şi spălarea fructelor şi legumelor înainte de consum. (agerpres/FOTO libertatea.ro)