(EXCLUSIV/AUDIO) Iaşi: Fetiţa din Constanţa, internată la Spitalul Sfânta Maria, operată din nou. Piciorul reimplantat a fost amputat
Publicat de gabrielarotaru, 9 septembrie 2016, 17:14
Fetița de 6 ani din județul Constanța, care la 30 august a suferit un grav accident iar picioarele i-au fost strivite de remorca unui tractor, a fost operată din nou la Spitalul de Copii din Iași.
De data aceasta, piciorul reimplantat a fost amputat, deoarece la locul intervenției chirurgicale a apărut o infecție provocată de ciuperca Aspergillus, luată din praful de pe drum.
Directorul Spitalul Sf. Maria din Iași, Radu Terinte:
Radu Terinte: „În acest moment fetiţa a ieşit din nou din operaţie, de data aceasta din păcate a trebuit practicată amputaţia pentru că viaţa îi era într-un mare pericol. Infecţia contactată la locul accidentului cu această ciupercă s-a extins şi a indus o stare generală alterată, saturaţia de oxigen nu mai putea fi stăpânită era la limite scăzute, aşa încât riscul vital era unul major. În momentul de faţă, după amputaţie, fetiţa a fost detubată, starea generală este net ameliorată, a vorbit chiar cu mama şi cu personalul medical din jur. Din păcate este extrem de frustrant pentru că din punct de vedere tehnic reimplantarea reuşise, dar asta este situaţia. Celălalt picior îşi urmează cursul cu intervenţii plastice, de corectură şi sperăm că va fi bine”.
Directorul Spitalul Sf. Maria din Iași, Radu Terinte, a ținut să sublinieze că infecția nu este una nosocomială, iar fetița are și alte traumatisme, cea mai afectată fiind zona toracelui. Medicii nu și-au pierdut însă speranța. Deși prognosticul este unul rezervat, starea pacientei, în prezent, este stabilă, Radu Terinte:
Radu Terinte: „Impactul a fost la nivelul toracelui, impactul remorcii, şi fetiţa are şi coaste rupte, are şi o fractură de claviculă stângă şi contuzii pulmonare. Practic ea respira cu un plămân. În momentul în care eşti intubat atât de mult, aşa cum a fost ea, riscul era să decompenseze cardio-respirator şi să se prăpădească, asta a fost cea mai grea problemă care trebuia soluţionată. Faptul că a reacţionat imediat, în momentul în care a fost detubată şi a fost scoasă din anestezie, faptul că a reacţionat şi a şi vorbit, pentru noi este o notă de optimism. Rămâne regretul mare că o intervenţie care fusese reuşită a fost compromisă de această ciupercă”.
Reamintim că accidentul s-a produs în localitatea Valul lui Traian din județul Constanța. Fetița a fost transportată, inițial, la Spitalul Județean Constanța, ulterior a fost transferată la București cu un elicopter SMURD, iar apoi a fost adusă la Iași.
Spitalul de copii „Sfânta Maria” a fost singura unitate din țară care a putut prelua fetița , având la dispoziție toți cei patru specialiști de care era nevoie pentru inervenția chirurgicală complexă: chirurg vascular, chirurg ortoped, specialist în chirurgie plastică și reconstructivă și anestezist pediatru. (radioiasi/ FOTO radioiasi)