Angajaţii din penitenciare îşi cer drepturile prevăzute de OUG 20; în caz contrar ei ameninţă cu proteste
Publicat de Andreea Drilea, 15 septembrie 2016, 15:01
Angajaţii din penitenciare solicită ministrului Justiţiei, Raluca Prună, şi Guvernului să aplice prevederile Ordonanţei 20 şi la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, aşa cum se întâmplă în celelalte structuri din sistemul de apărare, în caz contrar ei ameninţând cu proteste pe o perioadă nedeterminată.
‘Guvernul tehnocrat legalizează discriminarea, împărţind sistemul naţional de apărare în şmecheri şi fraieri. Prin OUG 20/2016 tot personalul din penitenciare, ca toţi salariaţii din domeniul de ordine publică şi apărare, trebuia să primească din luna august în salariu sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009. În realitate s-au dat aceste drepturi peste tot în structură – Poliţie, Armată, SPP, STS, SRI -, mai puţin în penitenciare, printr-o interpretare obscură, încă neclarificată şi neasumată în scris. Nici ministrul Justiţiei, nici ministrul Muncii nu ne-au transmis că această prevedere nu trebuie aplicată în penitenciare. Prin urmare, avem o situaţie de letargie, de neaplicabilitate a legii, pe care ne-am hotărât să o curmăm’, a declarat joi Ştefan Teoroc, preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP).
El a precizat că salariul mediu în sistemul penitenciar este în jur de 2.400 de lei, care include toate drepturile, iar debutanţii au un salariu mult mai mic, nefiind vorba nici pe departe despre ‘o plată prea bună’ în penitenciare.
‘Salariul de merit încasat în 2009 a rămas la aceleaşi persoane până în acest an, iar graţie OUG 20 se îndreaptă această inechitate, astfel încât toţi salariaţii să poată fi aliniaţi. Această prevedere nu se aplică în penitenciare’, a susţinut liderul de sindicat.
Ştefan Teoroc a precizat, de asemenea, că angajaţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sunt nemulţumiţi şi din cauză că sunt obligaţi să muncească ore suplimentare foarte multe, care nici acestea nu sunt compensate.
În context, Florin Şchiopu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din ANP, a declarat că într-un an au fost acumulate peste un milion de ore suplimentare.
‘Acumulăm un milion de ore suplimentare într-un an, cu nenumărate cazuri în care salariaţii depăşesc plafonul de 180 de ore peste care trebuie cerut acordul sindicatelor ori chiar plafonul maximal de 360 de ore. Avem salariaţi care, în luna august, totalizează deja 800 de ore suplimentare pe anul în curs. Din cele un milion de ore în plus, prestate de aproximativ 5.000 de oameni, mai puţin de jumătate sunt compensate cu timp liber. Restul nu se pot plăti. Este interzis prin lege. (…) Deja 50% dintre membrii de sindicat au formulat notificări şi au anunţat că nu vor să mai lucreze nicio oră suplimentară. Avem penitenciare care ating vârful orelor suplimentare: Arad – 27.500 de ore efectuate şi necompensate, Jilava – 34.500, Rahova – 37.000. (…) Un alt exemplu că lucrurile nu merg bine în sistemul nostru este efectuarea concediilor de odihnă în acest an, ele fiind acoperite în medie de 30%. Aceste date arată că situaţia va crăpa într-un fel. Ne-am hotărât să spunem ‘nu’, pentru că nu suntem cobaii nimănui, muncim în condiţii care ne fac la fel de tributari sistemului în care lucrăm şi ajungem să executăm pedepse ca şi cei condamnaţi de statul român. Nu este în regulă şi ne-am hotărât să spunem stop’, a explicat Şchiopu.
Ştefan Teoroc a adăugat că angajaţii ANP nu mai au dreptul la grevă, dar le-a rămas dreptul să refuze munca suplimentară.
‘Simpla activare a acestui drept minor va paraliza activitatea din penitenciare. Avem dreptul să pichetăm unităţile şi să organizăm mitinguri de amploare, aşa cum am mai făcut-o. Efectele acţiunilor de protest sunt clare, există posibilitatea vulnerabilizării unor misiuni, nu acesta este scopul, dar va fi un efect ce vine de la sine. Probabil se vor lua măsuri pentru a evita vulnerabilitatea, suntem curioşi care’, a susţinut Teoroc.
Potrivit celor doi lideri de sindicat, sistemul penitenciar nu are soluţii pentru a diminua munca în plus, deoarece angajările din ultimul an sunt neutralizate de numărul uriaş de pensionari (peste 1.000 din anul în curs).
ANP are 15.000 de posturi, din care sunt ocupate 12.000, iar necesarul ar fi de 20.000.
(Agerpres/FOTO arhivă infois.ro)