Mircea Dumitru: Nu vom opri concursul pentru directori
Publicat de , 20 septembrie 2016, 17:24
Concursul pentru directorii de unităţi de învăţământ nu va fi oprit, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.
‘Ministerul Educaţiei s-a angajat să organizeze acest concurs public. Vreau să vă anunţăm că nu ne vom opri. Aşa cum am anunţat şi calendarul şi metodologia, cadrul legal, toate acestea definesc deja concursul care este în desfăşurare. Iniţiativa de care am luat cunoştinţă de acum câteva zile de la Senatul României de a se introduce ad-hoc un paragraf în lege în aşa fel încât acest concurs să fie amânat până în vara anului viitor pare de fapt o continuare a unei politici de condiţionare a şcolilor din România şi de subordonare a acestor şcoli unor interese de partid. Noi respingem această metodă de a conduce şcolile din România şi insistăm asupra nevoii de a avea un cadru transparent şi predictibil în care cei mai buni dintre profesori care se dovedesc a fi şi manageri buni în şcoli să poată să conducă pe o perioadă de mandat determinată‘, a afirmat demnitarul.
El a adăugat că la minister au venit mesaje potrivit cărora, sub diferite forme, unii dintre cei care doresc să participe la concurs sunt împiedicaţi să o facă.
‘Am primit în ultima vreme mesaje de la profesorii care doresc să se înscrie la concurs care ne aduc la cunoştinţă faptul că fie sunt împiedicaţi sub diferite forme să participe la concurs neavând acces la anumite documente şcolare care sunt importante, sunt obligatorii pentru a finaliza dosarul, fie sub forme psihologice mai subtile se încearcă determinarea lor de a nu putea să se înscrie la concurs. Eu aş solicita ferm tuturor directorilor în funcţie să pună la dispoziţia colegilor lor toate documentele şcolare de care este nevoie, planurile de dezvoltare instituţională ale unităţilor şcolare iar, dacă vom primi în continuare mesaje, dacă ni se va semnala faptul că cei care doresc să se înscrie la concurs sunt împiedicaţi, nu vom ezita să apelăm la autorităţile statului pentru a aduce din nou legea în şcoli‘, a spus Dumitru.
Potrivit acestuia, până în prezent, s-au înscris la concurs peste 1.300 de profesori pe platforma lansată de MENCS.
Ministrul a spus că a fost ‘şocat’ când a văzut reacţia adversă faţă de organizarea concursului pentru directorii de unităţi şcolare.
‘Am fost foarte surprins, chiar şocat, când am văzut această reacţie adversă faţă de concurs. Nu ştiu dacă mai există în momentul de faţă în România un sistem de importanţa Educaţiei, un sistem social care să însemne ceva pentru viaţa României de astăzi şi în care selecţia managerilor să nu se facă pe bază de concurs public şi transparent. Faptul că atât de mulţi politicieni, faptul că atât de mulţi oameni din sistemul Educaţiei au această reacţie cred că este şi rezultatul multor ani, cel puţin opt ani, în care lucrurile au fost organizate doar politic în ceea ce priveşte conducerea şcolilor, a liceelor în general. Cred că acum este un moment foarte important în care semnalul acestui Guvern, în care semnalul Ministerului Educaţiei prin reprezentanţii săi este acela că Educaţia trebuie să intre într-un regim de normalitate. Aceasta trebuie să fie normalitatea – o dată la patru ani sau o dată la încheierea ciclului pe care îl ai potrivit contractului de management să se organizeze un concurs‘, a susţinut el.
Mircea Dumitru a precizat că mesajul său este unul de ‘normalitate’ şi nu unul politic şi nu reprezintă o luptă cu un partid sau altul.
‘Mesajul meu este unul de normalizare şi normalitate, nu este un mesaj politic. Nu este o luptă cu un partid sau cu altul. (…) Dânşii pretind că vor să facă concurs, deşi concursuri nu s-au mai organizat de cel puţin opt ani iar soluţia pe care o oferă este să mai amâne un concurs care se poate organiza potrivit legii încă un an sau poate chiar mai mult’, a completat demnitarul.
Dumitru a precizat că deciziile de numire pentru noii directori nu vor fi semnate exact în momentul în care se încheie concursul. ‘Vom aştepta să treacă această perioadă, tocmai pentru că ne gândim la faptul că nu trebuie să perturbăm orele, să creăm o confuzie iar decizia de numire va fi efectivă începând cu semestrul următor‘, a explicat ministrul Educaţiei.
El a afirmat că va face o propunere de modificare a legislaţiei în aşa fel încât să existe un număr limitat de mandate pentru directorii de unităţi de învăţământ preuniversitar dar şi pentru inspectori.
(agerpres/ FOTO evz.ro)