Iași: 30 sept., ora 19.00, Filarmonica Moldova deschide Stagiunea 75 la Teatrul Național
Publicat de dvlad, 28 septembrie 2016, 11:19
Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași deschide cea de a 75-a stagiune vineri, 30 septembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”
Concertul vocal simfonic extraordinar este susținut de Orchestra și Corul „Gavriil Musicescu”
Soliști: Ștefan Tarara vioară (Germania)
Ana-Maria Donose, soprană
Lucian Corchiș, tenor
Iordache Basalic, bariton
Cu participarea Corului de copii Angeli condus de Mirela Palamariu
Dirijor: Tiberiu Soare
În program:
J. Sibelius – Concertul pentru vioară și orchestră
C. Orff – Carmina Burana
Născut la București, Tiberiu Soare își desfășoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, aparițiile sale în fața publicului obținând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate și a colaboratorilor.
Este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat atât la clasa de tubă, cât și la cea de dirijat. S-a perfecționat apoi în cadrul Studiilor aprofundate, secția dirijat orchestră cu maestrul Horia Andreescu, apoi a urmat cursuri de interpretare cu Alain Paris și Adrian Sunshine. De asemenea, a participat la cursurile de compoziție susținute de Dan Dediu la aceeași Universitate.
A dirijat orchestrele a numeroase filarmonici și teatre de operă din țară și din străinătate. A colaborat cu artiști de prestigiu, dintre care îi putem aminti pe Angela Gheorghiu, Eduard Tumagian, Viniciu Moroianu, Daniel Kientzy, Pompeiu Hărăşteanu, Marin Cazacu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Mihaela Martin, Nobuko Imai, Alina Cojocaru, Daniel Magdal și mulți alții.
Cu o viziune dirijorală complexă, Tiberiu Soare este un neobosit promotor al muzicii contemporane, în anul 2003 fiindu-i decernat Premiul Criticii Muzicale; revista Actualitatea muzicală i-a acordat, în anul 2006, Premiul pentru cea mai convingătoare prestație a unui tânăr interpret. Totodată, în anul 2011, Tiberiu Soare a primit Premiul Uniunii Artiștilor Interpreți din România, în urma premierei unei noi montări a operei Oedipe de George Enescu, eveniment desfășurat sub egida celei de-a XX-a ediții a Festivalului Internațional George Enescu.
Născut în 1951 la Reşiţa, Doru Morariu a urmat studiile muzicale la Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara şi la Universitatea de Muzică din Bucureşti. În 1974 s-a întors în oraşul natal, Reşiţa, unde a desfăşurat o intensă activitate muzicală ca dirijor de cor și organizator de evenimente culturale.
Din noiembrie 1990, Doru Morariu a devenit dirijor al Corului „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii din Iași, împreună cu care îşi continuă activitatea muzicală de succes şi în prezent.
În 1991 a înfiinţat Corul de copii „Angeli” al Studioului Radio Iași, pe care l-a condus până în 1993. În 1993 a înfiinţat corul de copii al postului de televiziune Europa-Nova din Iaşi, cu care a susţinut concerte şi a realizat înregistrări audio şi video.
Doru Morariu este de asemenea compozitor, creaţia sa cuprinzând lucrări corale şi vocal-instrumentale, unele dintre ele fiind distinse cu premii de creaţie.
Înzestrat cu un autentic talent muzical, cu o deosebită capacitate de comunicare artistică, eficienţă şi entuziasm, dirijorul Doru Morariu reprezintă o incontestabilă personalitate artistică în viaţa muzicală românească actuală. Prin prezenţa sa la pupitrul Corului academic al Filarmonicii, ansamblul artistic ieşean a devenit în ultimii zece ani unul dintre primele în ierarhia valorică românească.
Violonistul de origine română Ștefan Tarara s-a născut la 2 mai 1986. A absolvit în 2012 Masteratul în Interpretare Specializată pentru Solişti, cu note maxime în cadrul Universităţii de Muzică din Zürich, la clasa Zakhar Bron.
A concertat, în calitate de solist, alături de orchestre precum SWR Radio Orchestra, Münchner Rundfunkorchester, RTV Symphony Orchestra Ljubljana. Pe lângă cursurile de interpretare pe care le susţine în Europa, din 2014 Ştefan Tarara este asistentul prof. Zakhar Bron în Interlaken, Elveţia, iar din 2010 este concert-maestru al Orchestrei Filarmonice din Mannheim.
Prin bursa germană Musikleben a obţinut privilegiul de a cânta pe o vioară Nicolo Gagliano. Printre cele mai importante premii obţinute de artist până în prezent se numără Premiul I la Concursul Internațional de vioarăGeorge Enescu (2014) şi Concursul Internaţional de Vioară R. Lipizer (Italia, 2011), Premiul II la Concursul Internaţional Tibor Varga (2008) şi Premiul III la Concursul Internaţional H. Wieniawski (Poznan, 2011).
Soprana Ana Maria Donose a absolvit Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul Universității de Arte George Enescu Iași, secția Canto, clasa prof. dr. Adriana Severin și cursurile de Master ale aceleiași universități, la clasa prof. dr. Corneliu Solovăstru.
În toamna anului 2012 a devenit solista Operei Naționale Române Iași, debutând cu succes în opera-balet Indiile galante de Jean Philippe Rameau și în Troienele, după Euripide, ambele spectacole în regia maestrului Andrei Șerban.
Până în prezent a interpretat numeroase roluri printre care Ida – Liliacul (Johann Strauss – fiul), Micaela –Carmen (Georges Bizet), Rosina/Berta – Bărbierul din Sevilla (Gioachino Rossini), Lauretta – Gianni Schicchi(Giacomo Puccini), Valencienne – Văduva veselă (Franz Lehar) și multe altele.
Ana Maria Donose abordează cu succes și repertoriul vocal-simfonic, interpretând lucrări de Mozart, Beethoven, Verdi, Pergolessi, Orff ș.a.
Are în palmares numeroase premii, printre care Premiul pentru cel mai tânăr interpret la concursul de lied românesc Mariana Nicolesco (2006, Brașov) și Premiul II la concursul internațional de canto V. Bellini ( 2010, Italia).
Absolvent al Universității Naționale de Muzică București, la clasa maestrului Iulian Băiașu, tenorul Lucian Corchiș a urmat și cursuri de masterat la clasa sopranei Eleonora Enăchescu și s-a perfecționat urmând cursuri de măiestrie artistică la workshop-uri conduse de Viorica Cortez, Ionel Pantea, Leontina Văduva, Claudia Eder (la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania). De asemenea, a urmat și cursurile de limba italiană pentru cântăreții de operă găzduite de Universitatea din Calabria, la Cosenza (Italia) și de The Free Academy of European and Oriental Languages of Santa Severina.
Din 2006, Lucian Corchiș a devenit solist al Operei Naționale București, colaborând în același timp și cu Teatrul Masca din București, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Opera Națională Română din Timișoara, Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța, Filarmonica din Haifa (Israel), Filarmonica George Enescu din București, Opera Națională Română din Iași.
Lucian Corchiș a primit în anul 2007 Premiul publicului la Oper Oder Spree – Festivalul și Concursul de la Beeskow (Germania), iar în 2009 Premiul special acordat de V’Amo & BDMI Viena și la Concursul Internațional Maeștrii Artei Lirice „Magda Ianculescu”, Opera Națională București.
Baritonul Iordache Basalic este solist al Operei Naționale București încă din anul 1995. Finalist al primei ediții a Concursului Național de Canto Hariclea Darclée din Brăila, în același an, Iordache Basalic a fost distins cu premiul special al Fundației Hariclea Darclée la prima ediție internațională a aceleiași competiții, în 1997. În anul 1998, a câștigat premiul pentru cel mai bun solist al anului pentru rolul Giorgio Germont din spectacolul La traviata de G. Verdi, acordat de revista Actualitatea muzicală.
În anul 1999 i-a fost acordat Premiul special al juriului la Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée de la Brăila, iar în 2002 a câștigat castingul pentru opera Macbeth de Giuseppe Verdi la Festivalul de la Spoleto.
De-a lungul carierei, a colaborat cu numeroase teatre lirice din țară și din străinătate, precum Opera Română din Cluj, Opera Națională Română din Timișoara, Opera Brașov, Teatrul Liric Elena Teodorini din Craiova, Teatrul Muzical Nae Leonard din Galați, Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța, Filarmonica de Stat Moldova din Iași, Concertgebouw – Amsterdam, De Doelen – Rotterdam, Chasse Theater – Breda, Bunkamura Theater – Tokyo etc.
Iordache Basalic a cântat alături de nume mari ale scenei lirice internaționale, precum Agnes Baltsa, Mario Malagnini, Elena Moşuc, Igor Borko, Alberto Rinaldi, Luis Lima și a întreprins turnee în Anglia, Elveția, Spania, Grecia, Germania, Italia, Japonia, Bulgaria, Danemarca, Olanda, Thailanda.