Iaşi: În premieră naţională, studenţii de la UMF pot accesa credite de finanţare a studiilor cu plata la angajare
Publicat de , 28 septembrie 2016, 12:02
Studenţii Universităţii de Medicină ‘Gr. T. Popa’ din Iaşi vor putea accesa linii de creditare cu rambursare după terminarea studiilor.
Daniela Druguş, directorul general al UMF ‘Gr.T. Popa’, a declarat, astăzi, la o conferinţă de presă, că în urma accesării unui astfel de credit studentului i se acordă o perioadă de graţie în rambursarea pe toată durata anilor de studii, indiferent dacă durata lor este de 4, 5 sau 6 ani. Plata efectivă începe în momentul în care studentul îşi finalizează studiile şi devine medic rezident, moment în care beneficiază de venituri proprii.
‘Ne-am propus să găsim o soluţie care se adresează tuturor studenţilor, independent de statutul social. Soluţia identificată a fost o linie de finanţare pe studii personalizabilă la nivel de student. Pentru cei 649 de studenţi la învăţământ cu taxă am găsit soluţia optimă de a parcurge studii de licenţă. Linia de finanţare este pentru studii este o soluţie financiară tradiţională pentru spaţiul vest european şi nord atlantic, dar neexploatat în mod real în România, în ciuda prevederilor legale din Legea Educaţiei‘, a declarat Daniela Druguş, directorul general al UMF ‘Gr.T. Popa’.
Conform acesteia, în ultimii ani în medie 30 de studenţi au renunţat la studii din cauza imposibilităţii de a-şi plăti taxele.
Linia de finanţare a studenţilor de licenţă intitulată ‘Student la UMF Iaşi’ este dezvoltată în parteneriat cu BRD Groupe Societe Generale.
‘Este un proiect pilot lansat cu UMF Iaşi. În funcţie de evoluţia şi cererea cu UMF vom dezvolta acest parteneriat şi cu alte universităţi din ţară. Acest lucru se înscrie în strategia băncii de a sprijini educaţia şi dezvoltarea unei cariere de succes‘, a declarat Gheorghe Marinel, director general adjunct BRD GSG.
El a explicat că perioada de graţie parţială pe durata studiilor, până la 72 de luni, este egală cu perioada studiilor de licenţă. Totodată, reprezentantul BRD GSG a anunţat că, deşi titularul finanţării va fi studentul, analiza condiţiilor pentru finanţare se va realiza în baza veniturilor prezentate de co-împrumutaţi.
‘Va fi nevoie de suportul moral al părinţilor, în sensul ca aceştia să fie co-plătitori în care studentul nu îşi va putea plăti creditul. Banca acceptă până la maxim trei co-împrumutaţi, prezenţa unuia dintre părinţi ca şi co-împrumutat fiind obligatorie‘, a declarat Gheorghe Marinel.
La UMF ‘Gr. T. Popa’ Iaşi studiază 11.719 studenţi, din care 2.747 sunt cetăţeni străini.
(agerpres/ FOTO arhiva Radio Iasi)