Ministerul Sănătăţii a semnat pentru achiziţia a 360.000 de doze de vaccin antigripal
Publicat de Andreea Drilea, 7 octombrie 2016, 03:33 / actualizat: 7 octombrie 2016, 10:35
Ministerul Sănătăţii a semnat pentru achiziţia a 360.000 de doze de vaccin antigripal, urmând ca acesta să ajungă în cabinetele medicilor de familie în maximum două săptămâni, a declarat joi vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, dr. Sandra Alexiu, la forumul naţional ‘Stop Gripă’.
‘Sezonul gripal începe undeva în ianuarie şi vaccinarea pentru a fi eficientă trebuie să înceapă în jurul datei de 1 octombrie. Am înţeles că, deja, vineri, Ministerul Sănătăţii a semnat pentru achiziţia a 360.000 de doze de vaccin antigripal, ceea ce înseamnă că într-o săptămână, maximum două, ajunge în toate cabinetele medicilor de familie’, a detaliat Alexiu.
Întrebată dacă această cantitate asigură necesarul pentru România, ea a spus că depinde de modul în care se promovează campania antigripală.
‘Depinde. Dacă promovezi campania antigripală în rândul populaţiei cu o campanie eficientă, pot să fie foarte puţine (doze – n.r.). Dacă nu spui nimic şi pacienţii nu ştiu acest lucru decât de la medicii de familie, pe care e posibil să nu-i vadă atât de des, atunci e posibil să fie prea multe. Deci contează foarte mult în ce măsură autorităţile se implică să promoveze vaccinarea antigripală’, a precizat Alexiu.
Cât priveşte principiul din proiectul de lege privind vaccinarea referitor la existenţa unui stoc permanent de vaccin, ea a spus că acest lucru ar însemna ca statul să asigure necesarul pentru un an.
‘Nicio criză de vaccin nu a ţinut un an în România şi dacă lucrul acesta se întâmplă înseamnă că va exista un stoc suficient de mare de vaccinuri să asigure o lipsă de un an. Asigurând în permanenţă vaccinurile, încrederea populaţiei în vaccinuri va fi mai mare şi noi vom avea mai multe pârghii să putem face lucrul acesta constant, corect, cu o bună comunicare’, a spus Alexiu.
La rândul său, prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, şi-a exprimat speranţa ca Ministerul Sănătăţii să înceapă campania de vaccinare antigripală în luna octombrie.
‘Adică acest trend ascendent în ceea ce priveşte vaccinarea antigripală să continue, pentru că numărul de decese care se datorează gripei, cel puţin anul trecut, a fost destul de important, a depăşit 100 de persoane. Au fost 107 decese, ceea ce nu este puţin, iar în condiţiile unui sezon foarte rece numărul de îmbolnăviri poate să fie important şi, ca o consecinţă a acestor îmbolnăviri, pot apărea complicaţii, pneumonii, miocardite sau alte afecţiuni care pot să pună viaţa în pericol, ca o complicaţie a infecţiei gripale’, a explicat Rafila.
La forumul organizat de Asociaţia Pro Imunizare au participat autorităţi, specialişti, pacienţi, ONG-uri.
(Agerpres/FOTO arhivă descopera.ro)