Povestea României. Județul Caraș-Severin
Publicat de nicolaetomescu, 11 octombrie 2016, 19:22 / actualizat: 12 octombrie 2016, 18:42
Parcul Natural Porțile de Fier, de 115.655 ha, ocupă fâșii care aparțin județelor Caraș-Severin și Mehedinți. El adâncește următoarele semnificații: cea mai mare amenajare hidroenergetică din România; prezența unor zone umede care constituie habitate importante pentru specii de păsări protejate la nivel mondial; diversitate biologică (1.668 specii de plante superioare, peste 5.200 de specii de animale); un adevărat muzeu geologic în aer liber; Defileul Dunării este cel mai lung din Europa (134 km). Regiunea geografică situată de-a lungul malului nordic al Dunării, în sudul Banatului, limitată de râul Nera, la nord-vest, de Cazanele Dunării, la est, poartă denumirea de Clisura Dunării.
Oravița – Anina, un traseu supranumit „Semering-ul Bănățean”, datorită asemănării cu o cale ferată din Austria, reprezintă prima, dar și cea mai frumoasă, cale ferată montană de pe teritoriul României.
Între Șopotul Nou și Sasca Romană, pe o porțiune de aproximativ 20 km, Nera străbate un defileu cu aspect de chei, îngust, sălbatic, formând cele mai lungi chei din România. Pereții se înalță până la 200 de metri; apa Nerei și a afluenților săi a săpat și a format, în roca calcaroasă, canioane, peșteri, Lacul Dracului (cel mai mare lac carstic din țară, adânc de 9,3 metri, format prin prăbușirea tavanului unei peșteri). Căile de acces spre Cheile Nerei (în amonte, localitatea Șopotul Nou, pe șoseaua care face legătura dintre Anina și șoseaua Timișoara – Orșova; în aval, localitatea Sasca Romană, pentru acces pietonal, prin tunelele săpate în stâncă și satul Potoc pe șoseaua Timișoara – Oravița – Potoc – Cantonul Damian, pentru acces auto)…