Elevii din municipiul Iaşi vor fi liberi pe 14 octombrie, de hramul Sfintei Parascheva
Publicat de gabrielarotaru, 12 octombrie 2016, 05:42
Elevii din municipiul Iaşi vor avea liber vineri, 14 octombrie, zi în care se prăznuieşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, a anunţat Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.
Inspectorul general şcolar, Camelia Gavrilă, a precizat că susţine demersul comunităţii de promovare a evenimentelor generate de Zilele Oraşului Iaşi şi de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva şi acordă unităţilor şcolare posibilitatea de a considera ziua de vineri, 14 octombrie, o zi destinată activităţilor extracurriculare, culturale, spirituale sau umanitare, de voluntariat.
Conform sursei citate, orele de curs vor fi recuperate ulterior, în baza unui calendar agreat de fiecare şcoală în parte.
În preajma zilei de 14 octombrie, când se sărbătoreşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară. La moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar şi la cele ale sfinţilor aduşi în pelerinaj special cu această ocazie, vin să se închine sute de mii de ortodocşi cât şi romano-catolici din ţară şi din străinătate. Din cauza numărului mare de pelerini care vin în această perioadă la Iaşi circulaţia în municipiu se desfăşoară cu dificultate.
Dacă nu vor merge la ore, elevii ar putea beneficia de una dintre oportunităţile de promovare a lecturii şi de motivare a copiilor şi tinerilor pentru a intra într-un dialog cultural şi educaţional cu personalităţi ale lumii literare şi academice, edituri, instituţii de presă, în cadrul Târgului de Cărţi şi Arte Frumoase ‘Arca lui Gutenberg’.
‘Portofoliul manifestărilor la care elevii şi profesorii sunt aşteptaţi este unul variat şi captivant, capabil să stimuleze interesul şi pasiunea pentru lectură şi artă atât ale cititorilor de vârstă mică, încă legaţi de lumea poveştilor, cât şi ale liceenilor sau profesorilor avizaţi, specializaţi în diferite domenii ale cunoaşterii. Tipurile de evenimente, înscrise pe o traiectorie nonformală, interactivă abordează metaforic lumi, orizonturi şi ‘porturi’ tematice interesante de tipul carte universitară, carte pentru copii, joacă şi cunoaştere, poezie şi arte frumoase, beletristică sau carte de dezvoltare personală‘, a declarat Camelia Gavrilă. (Agerpres/ FOTO adevarul.ro)