Palatul din Ruginoasa. Film documentar
Publicat de nicolaetomescu, 25 octombrie 2016, 12:50
În 1804, logofătul și marele vistiernic Săndulache Sturdza l-a angajat pe arhitectul vienez Johann Freiwald pentru a înălța o reședință luxoasă pe locul vechii case boierești.
În stil neogotic, propriu arhitecturii civile din Moldova acelor vremuri, Palatul din Ruginoasa este o construcție de formă pătrată cu un etaj, având cele patru fațade aproape simetrice, cu peroane largi, drepte, cu balcoane pe toate laturile sprijinite pe lespezi de piatră.
În 1862, Alexandru Ioan Cuza a cumpărat clădirea, prin vânzare facută în public, dorind să o transforme în reședință de vară. Prima grijă a domnitorului a fost să renoveze, integral, palatul. Acesta a fost inaugurat oficial cu prilejul sărbătorilor de Paști din aprilie 1864.
Când Cuza a trecut la cele veșnice (3/15 mai 1873, Heidelberg/Germania), rămășițele sale pământești au fost aduse în Ruginoasa, fiind înmormântate, la 17/29 mai 1873, într-un cavou amenajat lângă biserică. Osemintele domnitorului au fost strămutate de mai multe ori: în 1907 au fost puse într-o cutie de argint așezată într-un sicriu de stejar în cripta amenajată în biserică; în primăvara anului 1944 au fost scoase de către un soldat și duse la Mănăstirea Curtea de Argeș; doi ani mai târziu, au fost depuse în Biserica Trei Ierarhi din Iași, acolo unde s-a amenajat o criptă.