SANITAS anunţă continuarea grevei generale până la votul final din plenul Camerei Deputaţilor
Publicat de Andreea Drilea, 1 noiembrie 2016, 06:11
Sindicatul SANITAS anunţă continuarea grevei generale, marţi, până la votul final din plenul Camerei Deputaţilor când ar urma să fie adoptate amendamentele la OUG 20/2016.
”După prima zi de grevă generală organizată de Federaţia SANITAS în unităţile sanitare din toate judeţele ţării (…) au apărut premize favorabile: în şedinţa reunită a Comisiilor de muncă şi de buget din Camera Deputaţilor amendamentele noastre la OUG 20/2016 au fost aprobate. Astfel, introducerea categoriilor omise din OUG 20/2016 în grilele noului document legislativ (personalul TESA, angajaţii din DSP-uri, etc), calcularea sporurilor la salariul din 2016 pentru tot personalul medico-sanitar, echilibrarea veniturilor salariaţilor din clinic şi neclinic, introducerea grilelor de salarizare la nivelul spitalelor neclinice pentru lucrătorii din asistenta socială, etc, pot deveni realitate”, se arată într-un comunicat al organizaţiei transmis AGERPRES.
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a afirmat luni, referitor la modificarea ordonanţei 20/2016 privind salarizarea din sectorul bugetar, că Executivul nu poate promova cu 180 de zile înainte de expirarea mandatului acte normative privind creşterea pensiilor şi salariilor, potrivit legii privind responsabilitatea fiscal-bugetară. El a susţinut că amendarea ordonanţei 20 astfel încât să fie acordate unele sporuri la sectorul de sănătate ar lăsa în spate familii ocupaţionale care în acest moment au un nivel de salarizare redus.
Ministerul Muncii a transmis de vineri Federaţiei Sanitas că demersul sindical nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă, iar Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii, se va adresa instanţei de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei, a precizat luni, într-un comunicat, MS.
Totodată, Ministerul Muncii a comunicat Federaţiei Sanitas că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanşa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat şi înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate ”Sănătate. Activităţi Sanitar – Veterinare”. Valabilitatea contractului este până la 31 decembrie 2016 şi, potrivit legii, pe durata existenţei unui CCM, ‘angajaţii nu pot declanşa un conflict colectiv de muncă’.
‘De asemenea, Legea 62/2011 mai prevede că nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaţilor pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ’, afirmă sursa citată.
(Agerpres/FOTO arhivă Constantin Mihai)