Zidul Berlinului, un simbol comunist spulberat…
Publicat de nicolaetomescu, 9 noiembrie 2017, 11:35
Printre ţările europene, Germania și-a reconsolidat poziţia pe care o lungă tradiţie istorică i-a conferit-o în zona Europei centrale şi sud-estice (cu eclipse parţiale şi temporare, urmate mereu de reveniri)…
Cândva, Vestul a însemnat (pentru români) tandemul Franţa-Germania. Acum, „jocurile” se fac altfel, fiindcă lumea (implacabil şi România) s-au schimbat. Ca reper cultural (şi de prestigiu) America a trecut pe primul loc…
Puţini membri ai „elitei” româneşti sunt pătrunşi de cultura germană; nu sunt numeroşi românii care vorbesc nemţeşte… Mai în glumă, mai în serios, s-ar putea spune că se vorbeşte mai mult româneşte în Germania decât nemţeşte în România…
*
Viorel Roman, doctor în filosofie, fost corespondent „Vocea Americii” pentru Germania, face parte (potrivit propriei mărturisiri) dintr-un val atipic de cercetători, care îşi propune renunţarea la tabu-uri (dar nu cu orice preţ), ieşirea din paradigma teleologică, asumarea perspectivei etice asupra istoriei, rigoare sporită nu doar faţă de formă, ci şi faţă de fond; se poate mândri cu stagii îndelungate în biblioteci, arhive şi pe teren” (mărturiile orale reprezentând o sursă importantă). S-a vorbit, adesea, despre o întârziere metodologică – în combinaţie cu prejudecata ideologică a supraevaluării statului faţă de societatea reală. Adevărul este că apelul la documente se impune, dar şi şansa de a-i interoga pe oamenii vii. Atâta timp cât efortul tinde să creeze condiţiile dialogului, să aşeze dezbaterea la cuvenitul său nivel, i-am solicitat domnului Viorel Roman capacitatea de exercitare a gândirii critice în privinţa următorului subiect:
Zidul Berlinului, considerat un simbol al Războiului Rece, a fost construit iniţial la 13 august 1961 şi a fost demolat în săptămânile de după 9 noiembrie 1989; conceput de administraţia liderului comunist al Germaniei Răsăritene, Walter Ulbricht şi aprobat de liderul sovietic Nikita Hruşciov, zidul a fost o barieră de separare între Berlinul Occidental şi Republica Democrată Germană timp de aproape 28 de ani.
- Zidul Berlinului a fost ridicat la 15 ani după izbucnirea Războiului Rece
- Harald Jäger, ofițer de gardă la punctul de frontieră din Bornholmer Strasse, s-a trezit în fața unui număr mare de oameni (care doreau să încalce frontiera). În lipsa unor instrucțiuni clare, a luat decizia de a ridica bariera și de a-i lăsa pe oameni să treacă
- Bariera care separa Berlinul de Vest de cel de Est consta din două ziduri de beton
- Potrivit estimărilor oficiale, 138 de persoane au murit împușcate sau au suferit accidente fatale în încercarea de a trece zidul
- Din cei 10.000 de oameni care au încercat să scape din Germania de Est, peste 5.000 au reușit trecând peste sau sub Zidul Berlinului
- În Germania de Est, zidul era numit „Pavăza de protecție antifascistă”. În Germania de Vest, i se spunea „Zidul Rușinii”
- Partea de vest a Zidului era acoperită de graffitti-uri, spre deosebire de cealaltă – care a rămas mereu gri
- Zidul Berlinului a servit drept ghenă a vest-berlinezilor
- Demolarea oficială a zidului a început pe 13 iunie 1990
- La doar câteva ore după căderea zidului și în lunile următoare, mii de oameni – cunoscuți drept Mauerspechte, ciocănitori de zid – au folosit ciocane pentru a desprinde câte o părticică din Zidul Berlinului (devenite acum suveniruri pentru turiști)…