(UPDATE) Ana Maria Pătru, reținută de DNA Ploiești
Publicat de gabrielarotaru, 15 noiembrie 2016, 17:27 / actualizat: 16 noiembrie 2016, 5:12
UPDATE, 16 noiembrie – Președinta AEP Ana Maria Pătru a fost reținută marți seară de procurorii DNA Ploiești și scoasă cu cătușe din sediul Parchetului, urmând să fie dusă în arestul IPJ Prahova.
Ana Maria Pătru a fost adusă cu mandat la DNA Ploiești și audiată timp de mai multe ore în dosarul în care este acuzată de trafic de influență și spălare de bani.
Ea a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor referitoare la acuzațiile procurorilor.
Avocatul acesteia, Ene Cristian, a anunțat că șefa AEP a luat decizia de a-și înainta demisia din funcție.
”Doamna Ana Maria Pătru, având în vedere situația juridică, a luat decizia de a-și înainta de îndată demisia din funcția de președinte AEP”, a precizat avocatul, marți seară.
Procurorii DNA Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, la data faptei vicepreședinte al instituției — funcție cu rang de secretar de stat, pentru trei infracțiuni de trafic de influență și două infracțiuni de spălare a banilor.
Potrivit DNA, în perioada aprilie-iunie 2008, suspecta Ana Maria Pătru, în calitate de vicepreședinte al AEP, a pretins, iar în anul 2009 a și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale, suma de 210.000 euro, reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în municipiul București.
Anchetatorii spun că, în schimbul primirii acestui bun, Pătru a promis că va susține derularea în bune condiții a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum și că va susține firma să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat.
„În cursul anului 2009, suspecta Ana Maria Pătru a disimulat proveniența sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operații comerciale între mai multe societăți comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă și o firmă controlată de Ana Maria Pătru prin soțul ei”, arată DNA.
Totodată, în aceeași calitate, Ana Maria Pătru a pretins, în cursul anului 2011, de la reprezentanții aceleiași societăți comerciale, contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, spun procurorii.
Conform sursei citate, Pătru a promis, în schimb, că va susține derularea, în bune condiții, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu AEP, dar și că va susține firma să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat.
„În cursul anului 2011, în aceeași calitate de vicepreședinte al AEP, suspecta Pătru Ana Maria a pretins și a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audiență, fapt care s-a și întâmplat la scurt timp de la intervenția Anei Maria Pătru. Cu banii proveniți din cele două fapte de trafic de influență descrise anterior a achiziționat un autovehiculul marca Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar și beneficiarul real al bunului cumpărat, în același an, Pătru Ana Maria a înmatriculat autovehiculul pe numele unei alte persoane”, mai arată DNA.
UPDATE, 15 noiembrie, ora 19:15 Procurorii DNA Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de președintele Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, la data faptei vicepreședinte al instituției, pentru trei infracțiuni de trafic de influență și două infracțiuni de spălare a banilor.
Președinta AEP Ana Maria Pătru a ajuns marți la sediul DNA Ploiești unde va fi audiată într-un dosar care, potrivit unor surse judiciare, are legătură cu fapte de corupție legate de încheierea unor contracte IT pentru softuri de alegeri.
Pătru a fost ridicată de procurori în urma unor percheziții de la o locuință din orașul Voluntari.
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, este vizată de ancheta procurorilor DNA Ploiești în dosarul privind fapte de spălare de bani și trafic de influență, au declarat surse judiciare.
Surse apropiate anchetei au declarat că cercetările privesc contracte de IT cu privire la softuri pentru alegeri. (Agerpres/ FOTO obiectiv.info)