Papa Francisc: Big Bang-ul şi evoluţia sunt adevărate. Dumnezeu nu este un magician cu o baghetă
Publicat de radulipovan, 29 octombrie 2014, 16:23
Teoria evoluţiei speciilor şi Big Bang-ul sunt adevărate, iar Dumnezeu nu este un „magician cu o baghetă”, a declarat papa Francisc în timpul unui discurs susţinut la Academia Pontificală de Ştiinţe.
Papa Francisc a făcut o serie de comentarii, în timpul unui discurs susţinut la Academia Pontificală de Ştiinţe, despre care experţii spun că au dat lovitura finală unor „pseudo-teorii” precum creaţionismul şi designul inteligent, ipoteze despre care unele voci spun că au fost susţinute de fostul suveran pontif Benedict al XVI-lea.
Papa Francisc a explicat că teoria evoluţiei speciilor şi big bang-ul nu sunt incompatibile cu existenţa unui creator, susţinând că, dimpotrivă, aceste teorii „cer existenţa unui creator”, informează independent.co.uk.
„Când citim despre creaţie în «Facerea», întâmpinăm riscul de a ni-l imagina pe Dumnezeu ca fiind un magician cu o baghetă, capabil să facă totul. Dar lucrurile nu stau aşa. (Dumnezeu, n.r.) a creat oamenii şi i-a lăsat să se dezvolte potrivit legilor interne pe care el le-a atribuit fiecăruia, pentru ca fiecare să ajungă la desăvârşire. Big Bang-ul, pe care astăzi îl considerăm a sta la originea lumii, nu contrazice intervenţia creatorului divin, ci, mai degrabă, o cere.
Evoluţia în cadrul naturii nu este incompatibilă cu noţiunea de creaţie, pentru că evoluţia are nevoie de crearea unor fiinţe care să evolueze”, a spus suveranul pontif.
Biserica Catolică a avut de multă vreme reputaţia unei instituţii care se opune ştiinţei, unul dintre cele mai faimoase episoade fiind forţarea lui Galileo Galilei de a-şi retrage teoria considerată „eretică”, potrivit căreia Pământul se învârte în jurul Soarelui, lucru de necontestat în prezent.
Comentariile suveranului pontif sunt în concordanţă cu abordarea progresistă a papei Pius al XII-lea, care a arătat deschidere faţă de teoria evoluţiei speciilor şi a îmbrăţişat deschis teoria exploziei primordiale (Big Bang-ul, n.r.).
În 1996, Ioan Paul al II-lea a făcut încă un pas şi a afirmat că evoluţia „este mai mult decât o ipoteză”, este „un fapt dovedit”.
Pe de altă parte, papa Benedict al XVI-lea şi consilierii săi apropiaţi au susţinut ideea că designul inteligent stă la baza evoluţiei – ideea că doar selecţia naturală nu este suficientă pentru a oferi o explicaţie pentru complexitatea lumii. În 2005, cardinalul Schoenborn, apropiat al fostului papă, a scris un articol în care a spus că „evoluţia în sensul unor strămoşi comuni ar putea fi adevărată, dar evoluţia în sensul neo-Darwinian – un proces neghidat, neplanificat – nu este adevărată”.
Giovanni Bignami, profesor şi preşedinte al Institutului Naţional de Astrofizică al Italiei, a salutat declaraţiile papei Francisc.
„Afirmaţia papei este semnificativă. Suntem descendenţi direcţi ai Big Bang-ului care a creat Universul. Evoluţia a pornit de la creaţie”, a declarat Bignami pentru agenţia italiană de presă Adnkronos.
Giulio Giorello, profesor de filosofia ştiinţei la Milano, a declarat că el consideră că papa Francisc „a încercat să diminueze factorul emoţional din cadrul unei dispute sau al unor presupuse dispute” cu ştiinţa.
În ciuda diferenţelor în ceea ce priveşte abordările teologice dintre cei doi suverani pontifi, Francisc l-a omagiat pe Benedict al XVI-lea când a dezvelit un bronz al acestuia la sediul central al Academiei din Vatican. (mediafax.ro/FOTO ncregister.com)