Arta dincolo de limite
Publicat de nicolaetomescu, 5 decembrie 2016, 07:46
Arta dincolo de limite –
Expoziție de fotografie ce marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități
Asociaţia euRespect a fost înfiinţată în octombrie 2010, cu scopul de a contribui la schimbările ce se impun la nivelul societăţii româneşti prin proiecte organizate la nivel local cu implicarea tinerilor. Asociaţia şi-a propus să dezvolte proiecte de susținere a grupurilor defavorizate și intergrare în societate a persoanelor cu dizabilităţi, promovând ca valori fundamentale toleranţa, respectul și ajutorul reciproc.
Asociația euRespect derulează, în luna decembrie, proiectul Arta dincolo de limite, ce constă în organizarea unei expoziții itinerante, cuprinzând 20 de lucrări ale unor artiști cu dizabilități, ce va fi prezentată în spațiile publice și spitalele din Iași.
Expoziția cuprinde operele lui Silviu Babii, pictor cu dizabilități locomotorii din Botoșani și ale artistului nevăzător John Bramblitt din Statele Unite ale Americii. Proiectul urmărește să evidențieze faptul că, dincolo de limitările fizice ale unor oameni, există un potențial imens în felul lor de a se exprima; acesta este mesajul cu care Asociația euRespect își propune să marcheze ziua de 3 Decembrie, proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite ca find Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.
Aflată în Palas Mall până duminică, 4 decembrie 2016, expoziția poate fi vizitată, în intervalul 5-18 decembrie 2016, în corpul B al Universitatății Al. I. Cuza din Iași.
Având în vedere că lucrările celor doi artiști sunt expuse și în spitalele ieșene, un obiectiv esențial al proiectului devine acela de a readuce, prin artă, o undă de speranță persoanelor care se confruntă cu provocări greu de depășit, oferind sprijin emoțional prin operele deosebite ale artiștilor și poveștile lor motivaționale, constituindu-se și ca un mesaj de solidaritate, empatie și încredere adresat persoanelor aflate în dificultate.
Arta dincolo de limite este unul dintre proiectele înscrise în competiția Swimathon Iași 2016, eveniment organizat de Fundația Comunitară Iași, în cadrul căreia au fost mobilizate fonduri pentru 29 de proiecte ale ONG-urilor ieșene.
Campania de fundraising a Asociației euRespect a avut ca scop organizarea unei expoziții cuprinzând lucrările artistice ale unor persoane cu dizabilități, precum și achiziționarea de materiale didactice pentru copiii cu nevoi speciale cu talent în artă plastică din cadrul Colegiului „Ion Holban”, centru școlar integrator din Iași.
Alex Luchici – coordonator proiect: Este foarte important să conștientizăm că dizabilitatea este parte a condiției umane și că fiecare dintre noi ne-am născut sau putem dobândi dizabilități mai mult sau mai puțin grave de-a lungul vieții. „Arta dincolo de limite” se concentrează pe anularea prejudecăților, depășirea stereotipurilor și stimularea unor atitudini pozitive față de persoanele ce trăiesc cu o dizabilitate. Este felul în care înțelegem noi să contribuim la consolidarea unei societăți incluzive, echilibrate, în care nici un om nu trebuie judecat pentru ceea ce nu poate face, ci respectat pentru ceea este.
Gentilia Zenovei – președinte euRespect: Este convingerea noastră, a voluntarilor euRespect, că avem o responsabilitate morală de a fi solidari cu oamenii care ne pot învăța oricând câteva lecții importante despre perseverență, dorința de a trăi frumos, implicare, toleranță, echilibru. Ne identificăm și noi cu această cauză, din respect pentru lupta continuă, nu întotdeauna evidentă, a celor aflați în dificultate, pentru a-și depăși limitele și pentru a-și trăi viața demn, într-o societate fără prejudecăți. Credem în oamenii care pot schimba, prin exemplul personal, mentalități, și de aceea îi aducem mai aproape de publicul ieșean pe cei doi artiști care, deși provin din spații culturale diferite, folosesc, în ultimă instanță, arta ca limbaj universal.
*
Despre cei doi artiști
Silviu Babii este un pictor de 39 de ani, stabilit în Botoșani. Diagnosticat cu miopatia Duchenne, o afecțiune rară și gravă care produce atrofie musculară progresivă, Silviu Babii este astăzi un artist complet, a cărui viziune artistică reușește să contureze, în întregul său, o lume fără limite, plină de sensibilitate și originalitate. Deși are o mobilitate redusă la nivelul brațelor, Silviu Babii își reconfigurează în permanență abordarea artistică, caută noi forme de expresie, organizează vernisaje și își extinde liniile creativității spre arta modernă, tatuaj 3D și aerografie. Artistul se confruntă cu dificultăți greu de depășit; creațiile sale reprezintă un manifest al libertății infinite și triumful asupra unei lumi imperfecte, dar care merită descoperită în fiecare zi.
John Bramblitt este nevăzător și locuiește în Denton (S.U.A.). În pofida dizabilității sale, John este un artist care folosește culorile într-o notă optimistă și este o prezență activă în comunitatea sa, contribuind la programele dezvoltate de muzeele din Denton privind accesibilizarea spațiilor de cultură pentru persoanele cu dizabilități. Înainte de a deveni artistul care cucerește lumea prin lucrările sale în culori vibrante, John s-a luptat cu o depresie gravă ce s-a instalat imediat după ce și-a pierdut vederea, în 2010. A reușit să depășească perioada cea mai dificilă din existența sa descoperind pictura. Mai întâi ca exercițiu ludic, apoi ca stil consacrat, Bramblitt a învățat să distingă culorile în funcție de textura lor, și a creat un sistem propriu de lucru numit „vizualizare tactilă”. Astfel, deși nu poate vedea, John Bramblitt își folosește sensibilitatea degetelor pentru reda pe pânză, cu o remarcabilă fidelitate, obiecte și figuri pe care nu le poate vedea – inclusiv portretele soției și fiului său.
Mai multe detali despre proiect precum și despre activitatea asociației puteți găsi pe www.eurespect.ro și www.facebook.com/euRespect.
Persoana de contact: Alexandru Luchici; Tel. 0726 788 515; E-mail: alex.luchici@gmail.com.