Povestea României. Județul Tulcea
Publicat de nicolaetomescu, 12 ianuarie 2017, 11:35
Ar putea fi considerat județul Tulcea un fel de spirit al naturii care potențează, la rându-i, entități ce pun în mișcare pământul, apa, focul, aerul?
Delta Dunării reprezintă teritoriul cuprins între prima bifurcaţie a marelui fluviu (Ceatalul Chiliei), mărginit la est de litoralul Mării Negre, la nord de braţul Chilia, la sud de complexul lacustru Razim Sinoie. Peste 1.830 de specii de copaci și plante, peste 2.440 de specii de insecte, 91 de specii de moluște, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de păsări, 44 de specii de mamifere, multe dintre ele fiind declarate specii unice și monumente ale naturii, 133 de specii de pești… Din punct de vedere geografic, cea mai umedă zonă a Europei, cea mai joasă și mai nouă regiune de câmpie, unde domnesc suprafețele cu înălțime mică în raport cu nivelul 0 al Mării Negre…
Farul din Sulina, construit în perioada Comisiunii Europene a Dunării, păstrează inscripțiile meșterilor implicați iar farul observator parcă ar vrea să continue filmările pentru Toate pânzele sus. Între braţele Chilia şi Sulina se găseşte pădurea Letea, monument al naturii, cea mai veche rezervaţie naturală a României (declarată din anul 1938), specii de plante rare, cum ar fi viţa sălbatică, liana (atinge limita cea mai nordică de răspândire din Europa), plante de origine mediteraneană, care conferă pădurii un caracter tropical. În contrast, Munții Măcinului desemnează zona cea mai înaltă a Podişului Dobrogean, în apropierea limitelor vestice ale Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Enisala este eprezentativă pentru peisajul de litoral fosil al Mării Negre, dinaintea închiderii lagunelor litorale, și constituie un punct de perspectivă unic în ţară, de unde pot fi observate aproape toate tipurile de peisaj din Dobrogea…