(AUDIO/FOTO) La Iași, cercetări științifice medical-veterinare și pentru siguranța alimentelor, unice în România!
Publicat de petronelamihai, 27 ianuarie 2017, 14:48 / actualizat: 28 ianuarie 2017, 11:54
Un proiect cu finanțare europeană, de aproximativ 9 milioane de euro, a fost prezentat public, astăzi, la Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi. Este vorba despre proiectul ROVETEMERG – “Centru regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze și siguranță alimentară”.
”Pentru prima dată, în România, vor putea fi desfășurate cercetări avansate, în condiții 3 spre 4 de biosecuritate, ceea ce înseamnă că, în condiții de laborator, pe animale mici, vor putea fi inoculați și cercetați viruși și bacterii cu înaltă patogenitate, cu scopul de a efectua cercetări interdisciplinare, aplicate și experimentale, privind microorganismele cu potențial de răspândire în masă, bolile infecțioase, rezistența microbiană la medicamente, siguranța microbiologica a alimentelor, rezultatele obținute având menirea de a îmbunătăți sănătatea animalelor, a omului și a mediului.”, ne spunea managerul de proiect, prof. univ. dr. Gheorghe Săvuța, decan al Facultății de Medicină Veterinară Iași.
Proiectul servește preocupării UȘAMV Iași de a crește calitatea în învățământul superior de profil, de a face mai vizibilă cercetarea, într-un segment considerat prioritar, respectiv sănătatea animalelor și siguranța alimentară – în consonanță cu semnalele vieții reale și ale mediului de afaceri din domeniu. ”Prin anvergura sa, proiectul ajută ca Iașiul să rămână un pol al cercetării pluridisciplinare, al dezvoltării socio-economice regionale și, de asemenea, să rămână un pol al cercetării, al cooperării în Regiune și în România”, menționa prorectorul cu activitatea didactică, în cadrul UȘAMV Iași, prof. univ. dr. Benone Păsărin.
Centrul regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze și siguranță alimentară va avea sediul la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași, aria de influență fiind zonele de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est.
Centrul urmează a fi dotat și cu un laborator mobil, destinat intervențiilor în cazuistica din teritoriu, în cadrul fermelor zootehnice.
Termenul de implementare a proiectului este de 36 de luni, UȘAMV Iași fiind unic partener.
În prezent, în cadrul UȘAMV Iași se află în desfășurare 4 contracte de cercetare internațională, pe domenii precum agricultură, viticultură, medicină veterinară, precum și 3 contracte sectoriale, în domeniile horticultură și zootehnie.
Redactor,
Petronela COTEA MIHAI