Proiectul bugetului de stat pe anul 2017, adoptat de Parlament
Publicat de Andreea Drilea, 7 februarie 2017, 12:45
Parlamentul a adoptat marți proiectele de lege privind bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale pe anul 2017.
Proiectul privind bugetul de stat a fost adoptat cu 208 voturi favorabile și 105 „împotrivă”, iar cel al asigurărilor sociale cu 208 „pentru” și 107 „împotrivă”.
Senatorul PNL Florin Cîțu a precizat că parlamentarii liberali au votat împotriva bugetului pe anul 2017.
„Este un buget care încalcă legea responsabilității fiscale, așa cum spune Consiliul Fiscal, este un buget care nu susține parteneriatul, nu susține economia de piață, este un buget pentru consum, este un buget care nu mai are bani pentru investiții, investițiile sunt finanțate din promisiuni din fonduri europene sau din credite de angajament”, a spus Cîțu.
Înainte de acordarea votului, reprezentanții PNL și UDMR au solicitat prezența în plen a membrilor Guvernului.
Prim-ministrul Sorin Grindeanu a prezentat, luni, în deschiderea dezbaterilor din plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, proiectul bugetului de stat propus de Guvern.
Bugetul pentru 2017 se va încadra în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, a declarat Grindeanu.
„Bugetul anual este, cu siguranță, un moment important pentru România, pentru Guvern și pentru Parlament, deoarece sunt prioritizate toate proiectele și toate programele publice pe termen scurt și mediu. Este poate singurul moment în care semnificația cuvintelor din declarațiile politice este înlocuită cu realismul rece al cifrelor din proiectul legii bugetului de stat și al asigurărilor sociale. Putem astfel contribui la îmbunătățirea calității vieții românilor în 2017 fără a pretinde însă că mulțumim pe toată lumea. Proiectul de buget pentru anul 2017 este configurat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,195 miliarde lei și pe o creștere economică de 5,2%. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB potrivit Tratatului de Maastricht”, a afirmat Grindeanu, în plenul reunit al Parlamentului.
(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)