Suceava: 114 ani de la nașterea marelui sculptor Ion Irimescu
Publicat de gabrielarotaru, 26 februarie 2017, 05:34
Muzeul de Artă ”Ion Irimescu” împreună cu Primăria Municipiului Fălticeni organizează astăzi, o manifestare prilejuită de împlinirea a 114 ani de la naşterea SCULPTORULUI ION IRIMESCU.
Festivitatea aniversară va debuta la orele 11.00 cu o slujbă de pomenire a Maestrului Ion Irimescu la Biserica Sfinţii Voievozi din Oprişeni.
De la orele 12.30, la Sala Pictor “Aurel Băeşu” a muzeului, vor fi mesajele din partea Instituţiilor centrale şi locale de stat, urmate de alocuƫiunile din partea invitaƫilor.
La Galeria ”Ion Irimescu” Fălticeni, de la orele 13.30, va avea loc vernisajul expoziƫiei ”TRIADA NEAMŢU”.
Seria activităƫilor va fi încheiată la orele 14.00 cu un moment muzical susţinut de pianistul Laur Hreniuc.
Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, situat pe str M Eminescu nr. 2, in centrul orasului, este înființat în anul 1974 găzduiește cea mai mare colecție de autor din România, fiind constituit din donația făcută de sculptorul român Ion Irimescu și găzduiește cea mai mare colecție de autor din România. Expoziția permanentă oferă cea mai reprezentativă creație a artistului Ion Irimescu, peste 300 de sculpturi și aproximativ 1000 de desene: portrete, compoziții; proiecte de monument realizate în tehnica ronde-bosse sau altoreliefuri, în gips, lemn, teracotă, marmură, bronz sau plastilină, lucrări de grafică, donate special pentru muzeul de artă fălticenean. Muzeul include și biblioteca personală a artistului alcătuită din circa 1500 de volume.
Ion Irimescu s-a nascut in anul 1903. Între 1924 și 1928 este student al Școlii Naționale de Arte Frumoase din București. În timpul studenției, a pictat biserica cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril din Oprișeni-Fălticeni. În anul 1928, la absolvirea academiei, are loc debutul său la Expoziția de Pictură și Sculptură din București, unde a expus lucrarea Eden. În 1940 este numit profesor la Academia de Belle Arte din Iași, mai târziu (1950) la Cluj, iar din 1966 funcționează ca profesor de sculptură la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. Are numeroase expozitii in tara, dar expune si la Berna, Helsinki, Budapesta, Dresda, Moscova, Varșovia, Praga, Paris, Stockholm, Londra, Roma, Berlin, Bonn, Istanbul, Ankara, Tel Aviv, Damasc, Cairo, Alexandria. Este ales în 1978 președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, unde activează până în 1989. La 27 februarie 2003, Academia Română îl sărbătorește cu prilejul împlinirii vârstei de 100 de ani. Este al doilea artist român aflat în viață la sărbătorirea Centenarului său, după Cella Delavrancea. Una dintre lucrările lui, statuia prințului cărturar Dimitrie Cantemir, se află la Biblioteca Ambrosiana din Milano, între statuile lui Dante și Shakespeare. La 28 octombrie 2005 marele sculptor moare și este îmmormântat în cimitirul parohiei Oprișeni. (Radio Iaşi/ FOTO suceavanews.ro)