Tăriceanu în instanță: Nu recunosc acuzațiile care mi se aduc și nici nu le înțeleg
Publicat de Andreea Drilea, 14 martie 2017, 10:27
UPDATE ora 11:30 – Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, le-a spus marți judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție că nu recunoaște acuzațiile pe care i le aduce DNA și nici nu le înțelege, solicitând să fie judecat prin procedura normală în dosarul în care este cercetat pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.
La primul termen al judecării dosarului pe fond, Tăriceanu a fost întrebat de președintele completului, Ana Maria Dascălu, dacă recunoaște acuzațiile și dacă dorește să fie judecat prin procedura simplificată.
„Poziția mea este că nu recunosc acuzațiile care mi se aduc și nici nu le înțeleg și, ca atare, doresc ca judecata în cazul meu să se desfășoare după procedura obișnuită de drept comun”, a răspuns Tăriceanu.
Procesul a durat în jur de 20 de minute, timp în care s-a dat citire pe scurt rechizitoriului întocmit de procurorii DNA.
Avocatul lui Tăriceanu a cerut amânarea dosarului, pe motiv că dorește să ia la cunoștință probele procurorilor, dar și pentru a depune o listă cu probele sale. Apărătorul a explicat că în rechizitoriu nu apar patru martori care au fost audiați la DNA, iar alți martori au fost de fapt audiați în alt dosar.
Instanța a fost de acord cu amânarea procesului pentru data de 11 aprilie, dată la care va fi audiat și Călin Popescu-Tăriceanu.
La ieșirea din sala de judecată, Tăriceanu nu a dorit să dea detalii presei despre acuzațiile care i se aduc în acest dosar.
„Dacă aveți răbdarea necesară, o să explic la audiere. Așa cum am spus, prefer ca justiția să se facă în sala de judecată și nu televizată. Vă rog să aveți îngăduința să înțelegeți această atitudine, care este un respect pe care îl datorez justiției și pe care, ca orice cetățean, trebuie să îl arătăm”, a spus Tăriceanu.
Răspunzând unei întrebări, el a afirmat că declarația dată în acest dosar la DNA de fostul premier Victor Ponta nu conține „nimic incriminator” la adresa sa.
„Cred că declarația domnului Ponta, ați văzut că este publică, este extrem de edificatoare și nu conține nimic incriminator”, a arătat Tăriceanu, în timp ce avocatul său a explicat că nici declarația dată de fosta soție a lui Tăriceanu nu este împotriva acestuia.
Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) dezbat, marți, primul termen pe fond în dosarul în care președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.
Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016, iar timp de 8 luni procesul s-a desfășurat în procedura de cameră preliminară.
În același dosar, Dorin Marian, fost consilier prezidențial în timpul mandatului lui Emil Constantinescu și fost șef al Cancelariei premierului Tăriceanu, este acuzat de mărturie mincinoasă, însă procesul acestuia a fost disjuns și se judecă separat la Tribunalul Brașov.
Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare în dosarul privind retrocedarea nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată.
Astfel, Tăriceanu a susținut în mod nereal că nu a avut cunoștință despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare și nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.
Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu relația avută cu inculpații Tal Silberstein, Dan Cătălin Andronic și Remus Truică, cu întâlnirile și discuțiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacționarea imobilelor menționate și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate.
„În același context, inculpatul a mai precizat că nu a avut o relație apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein. Totodată, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat/ introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România”, spun procurorii.
Dorin Marian este acuzat că, în contextul instrumentării aceleiași cauze, a făcut, la data de 28 aprilie 2016, declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu angajarea lui Marius Andrei Marcovici, în calitate de consilier personal, la Cancelaria prim-ministrului Călin Popescu-Tăriceanu, urmare a înțelegerii acestuia din urmă cu Tal Silberstein. Dorin Marian a afirmat în mod nereal, spun procurorii, că nu cunoștea activitatea și atribuțiile de serviciu ale lui Marcovici, în condițiile în care acesta din urmă era cunoscut în cercurile politice drept „omul lui Tal”.
(Agerpres/FOTO arhivă cotidianul.ro)