Budapesta (VIDEO și audio)
Publicat de nicolaetomescu, 16 martie 2017, 11:14
© Nicolae Tomescu
Împinşi de durata limitată a unei călătorii (2012), tocmai pentru a onora invitaţia la un eveniment din capitala Germaniei, am folosit Ungaria ca ţară de tranzit; ne-am oprit la Budapesta, traversând stepa întinsă şi îngrijită (chiar pe , pe drumuri ceva mai aşezate decât cele româneşti (în paranteză fie spus, sosirea din timpul serii ne-a copleşit, printr-o analiză comparativă Bucureşti-Budapesta, net favorabilă capitalei ungare; ţara vecină intrase, din cauza politicienilor gen Orban, într-o stare de depresie a democraţiei, cu tendinţe deviante către autoritarism, dar organizarea pulsa și pulsează a disciplină, ordine, reguli, fiecare aspect fiind bine aşezat pe “raftul” potrivit.
Capitala Ungariei este tăiată de Dunăre. În partea de est a marelui fluviu se află Pesta, care ocupă două treimi din suprafaţă, iar pe partea de vest se află Buda, cealaltă treime a oraşului.
Deplasându-ne în direcţia fluviului (şi a ninsorii care îşi intrase în drepturi), am ajuns aproape de impunătoarea clădire neo-gotică a Parlamentului, una dintre cele mai mari de acest fel din lume, neîndoielnic, una dintre cele mai frumoase.
Avântată ca o catedrală misterioasă, clădirea a fost dată în folosinţă (anul 1902), după 17 ani de construcţie; în interiorul său s-a păstrat cea mai preţioasă comoară a statului maghiar – însemnele autorităţii regale ale lui Ştefan I cel Sfânt, primul rege încoronat al Ungariei…
Dacă orice stenogramă redă, întocmai, cuvintele şi ideile, fără a fi însoţită de sunet sau de imagine, în deplasarea noastră nu au lipsit instrumentarul audio, aparatura foto, camera video. Următorul clip se referă la Praga, capitala Cehiei, și nu promitem pentru a dezamăgi…
feature audio: Nicolae Tomescu și Erika Engel