Bodog: Am fost asigurați că ieftinirea medicamentelor inovative care-și pierd patentul nu va duce la dispariția unor produse
Publicat de Andreea Drilea, 24 martie 2017, 14:38
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, vineri, că a primit asigurări de la reprezentanții industriei farmaceutice, ai distribuitorilor și importatorilor, că reducerea cu 35% a prețului pentru medicamentele inovative care își pierd patentul nu va duce la dispariția de pe piață a unor produse.
„Ordinul cu privire la metodologia de calcul a prețurilor va fi publicat diseară în Monitorul Oficial, odată cu hotărârea de abrogare a Hotărârii de Guvern nr. 800 — care practic este abrogată, ea nu mai produce efecte. Acest ordin aduce ieftinirea prețului la medicamente pentru medicamentele inovative care își pierd patentul, din momentul pierderii patentului. Iar pentru medicamentele inovative care până la data apariției ordinului nu au suferit o eroziune de minim 35%, pe bază de declarație pe proprie răspundere, firmele deținătoare de APP — autorizație de punere pe piață — vor solicita modificarea prețului”, a explicat ministrul, vineri.
La finalul unei dezbateri publice organizate de minister privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, Bodog a precizat că aplicarea unei astfel de măsuri va duce la o ieftinire a produselor.
„Asta înseamnă că pacientul va scoate mai puțini bani din buzunar în momentul în care va achiziționa un astfel de medicament — acesta este un aspect—, iar celălalt aspect, pentru care am avut discuții la nivelul Guvernului, la nivel mediat de prim-ministru cu toată industria farma, cu distribuitorii și cu importatorii, am fost asigurați că aplicând astfel măsura nu se vor produce distorsiuni și nu vor dispărea medicamente de pe piață, în așa fel încât pacienții — pentru că aceasta a fost și ținta noastră ca minister — să aibă acces la toate tratamentele inovative”, a spus el.
La rândul său, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a salutat deschiderea ministrului față de dialog și față de „anumite corecții care erau necesare” pentru a evita riscul unei crize a medicamentelor în perioada imediat următoare.
„Am apreciat foarte mult faptul că domnul ministru al Sănătății a înțeles riscurile care sunt legate de o procedură care ar fi fost elaborată în pripă și tocmai de aceea dialogul pe care l-a deschis cu reprezentanții industriei farmaceutice și cu asociațiile sperăm că facilitează elaborarea unui act normativ care să ne dea siguranța că vom putea să aducem în țară medicamentele de care pacienții au nevoie”, a precizat el.
Zaharescu a adăugat că, potrivit rapoartelor furnizate de Agenția Națională a Medicamentului și de companiile care efectuează analize de piață, din a doua jumătate a anului 2015 până în prezent, aproximativ 1.200 — 1.400 de medicamente au dispărut de pe piață.
Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu, și-a arătat nelămurirea legată de modul în care va fi garantat accesul la medicamente.
„Mă nelămurește decizia anunțată astăzi de ministrul Sănătății, pentru că se pare că a fost o înțelegere între Ministerul Sănătății, Guvern și producătorii de medicamente și nu știm ce conține această înțelegere și dacă totuși ne garantează accesul la medicamente. Ministrul a promis că o să avem medicamentele necesare, dar vom vedea în următoarele luni ce se întâmplă. (…) Cumva, tot ce s-a întâmplat în ultimii ani n-a dus către o creștere a accesibilității pacienților la tratamente, ba, dimpotrivă, tratamentele au dispărut”, a spus ea.
Rozalina Lăpădatu a invocat cazul unei paciente care a fost nevoită să își cumpere din Germania un medicament care a fost retras de pe piața din România. Ea a precizat că era vorba de singurul medicament pentru boala Addison, iar pacienta respectivă a trebuit să plătească o sumă de patru ori mai mare decât cea care fusese practicată în România.
„Deci justificarea că astfel de reduceri de prețuri cresc accesul oamenilor, pentru că medicamentele sunt mai ieftine, are sens până la punctul în care medicamentele dispar din piață și din acel moment devine foarte complicat să faci o comandă în Germania, să găsești pe cineva să ți-l trimită și, în final, să plătești de patru-cinci ori mai mult și fără nicio posibilitate de compensare. (…) Primim zilnic reclamanții vizavi de faptul că (pacienți — n.r.) nu găsesc anumite medicamente. Ne-am dori ca această măsură, eventual, să regleze și disparițiile din trecut, pentru că sunt aproape 2.000 de medicamente dispărute din piață”, a susținut ea.
(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)