(REPORTAJ) Managementul furiei și copiii aflați în situații de risc
Publicat de ralucadiaconiuc, 6 aprilie 2017, 07:00 / actualizat: 7 aprilie 2017, 9:36
Asociația Alternative Sociale și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași au tras concluziile la finalul proiectului „Copiii din centrele rezidențiale: de la risc la oportunități prosociale”.
Coordonatorul proiectului Liliana Foca spune care sunt rezultatele obținute, activitățile care au fost desfășurate și problemele de natură socială, psihologică și educațională cu care se confruntă copiii din centrele rezidențiale.
Alexandru Gulei este unul dintre facilitatorii care a lucrat în mod direct cu copiii în cadrul acestui program.
Proiectul a avut ca scop pe de o parte formarea personalului din centrele rezidențiale ale DGASPC Iași (educatori și asistenți sociali) prin programul de management al furiei (realizat de specialiștii Alternative Sociale) și pe de altă parte aplicarea acestui program copiilor cu comportamente predelincvente din centrele respective cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani. Aceștia sunt considerați a fi un grup de risc deoarece majoritatea prezintă probleme de sănătate mintală cauzate de mediul familial din care au fost scoși: tulburări de atașament, de conduită, substimulare cognitivă și de limbaj.
Proiectul „Copiii din centrele rezidențiale: de la risc la oportunități prosociale” se desfășoară în perioada 1 mai 2016 -30 aprilie 2017 și este co-finanţat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
(Raluca Daria Diaconiuc, corespondent Radio Iași/Foto Raluca Daria Diaconiuc)