În perioada 6-9 aprilie, în Augusta, Georgia, SUA se desfășoară Turneul Masters Golf 2017
Publicat de , 6 aprilie 2017, 10:35
În perioada 6-9 aprilie, în Augusta, Georgia, SUA se desfășoară Turneul Masters Golf 2017 .
Golful este un joc sportiv în care competitorii, folosind mai multe tipuri de crose, lovesc mingile și încearcă să le introducă, pe rând, în găurile unui teren de golf, din cât mai puține lovituri.
Acest sport se poate practica de la vârstele cele mai mici până la cele mai înaintate. O rundă standard de golf implică parcurgerea pe jos a unei distanțe de circa 10–15 km, uneori mai mult.
Regulamentul acestui sport nu impune un teren de joc standardizat. Dimpotrivă, jocul se desfășoară pe trasee de golf, fiecare având o formă particulară, conform reliefului pe care este construit. Un detaliu comun este faptul că aceste trasee au în general 9 sau 18 găuri. La nivel internațional și de concurs doar terenurile cu 18 trasee/cupe (golf courses în limba engleză) sunt luate în considerare.
Reglementarea jocului de golf este atribuția „The R&A” The Royal and Ancient și USGA U.S. Golf Association . Cele două organisme conlucrează, iar reglementările lor nu se contrazic ci țin doar de specificitatea jocului din diverse regiuni. În plus, pe fiecare teren sunt impuse reguli locale (Local Rules) care sunt aplicabile doar pe terenul respectiv, fiind elaborate în funcție de particularitățile terenului, starea acestuia și afluxul de jucători. Nu există limitări legate de condițiile meteorologice sau starea terenului, golful putând fi teoretic practicat tot timpul anului, singura condiție fiind existența luminii diurne, terenurile dotate cu nocturnă fiind foarte rare – având în vedere suprafața foarte mare pe care o ocupă (între 15 și 100 hectare, uzual 70 hectare).
Pe terenul de golf nu se face antrenament, ci este exclusiv destinat jocului. Pentru antrenament și instructaj sunt amenajate facilități de „driving range”. Acestea sunt formate din standuri și terenul de aterizare a mingilor. Dimensiunile uzuale ale traseelor/cupelor sunt 300 x 100 m și pe acesta pot exista ținte (targets). Pentru putting sunt amenajate ” putting greens ” cu mai multe trasee/cupe, uzual 9. Pentru jocul scurt există ” chipping area ” care include o zonă de ” green „, zona de ” fairway ” și unul (sau mai multe) ” bunker(s) „, întotdeauna umplut(e) cu nisip. Un teren de golf are amenajat și un ” driving range ” pentru antrenament, dar aceste „driving ranges” pot exista și în afara terenurilor de golf și sunt de obicei amplasate mai aproape de zonele urbane, exclusiv pentru antrenament.
Pentru lovirea mingii se folosesc crosele de golf (clubs). Crosele sunt formate din tijă (shaft) – în trecut din lemn iar azi din metal sau fibra de carbon, mâner (grip) la un capăt, și cap (head) la celălalt capăt. Crosele sunt mai „lungi” sau mai „scurte” în funcție de distanța la care se dorește a trimite mingea. Un „driver” este crosa cea mai „lungă” și cu capul cel mai mare. Urmează crosele tip wood, ceva mai „scurte” însă având de asemenea un cap voluminos și folosite pentru lovituri de distanță mare. Următoarele ca distanță sunt crosele tip iron, care sunt destul de numeroase, și folosite pentru diferite tipuri de lovituri. Wedges sunt asemănătoare cu irons, dar mai agresive ca înclinare, fiind utile în jocul scurt (approach). Crosele hibride îmbină caracteristicile wood și iron în diferite moduri, și tind să fie folosite din ce în ce mai frecvent, întrucât sunt mai ușor de folosit, față de echivalențele lor în irons, în special de către amatori. Crosele de tip putter sunt folosite de jucători pe green, oferind precizia necesară pentru a rula mingea spre gaură. Pe parcursul unei runde, un jucător are voie să transporte maxim 14 crose la un moment dat, alegerea acestora fiind la discreția jucătorului. De asemenea jucătorul este liber să joace mingea cu orice crosă crede de cuviință, funcție de modul în care se află mingea (lie) și distanța dorită.
Mingile sunt sferice, de obicei albe, și acoperite în întregime cu gropițe (dimples), care îi permit mingii să zboare o distanță mai mare sau să adopte o traiectorie anume în zbor.
Ca în orice sport, echipamentele sunt de mare importanță. Există o mulțime de echipamente ieftine – bune pentru inițiere și începători – și echipamente de performanță, care beneficiază de tehnologii înalte și materiale speciale. Inclusiv mingile utilizate sunt de categorii foarte diferite de la cea mai simplă, dintr-o singură bucată utilizate doar pentru antrenament, la mingi cu 2, 3, 4 sau 5 straturi. Echipamentele care pot fi folosite în golf sunt supuse reglementărilor R&A și USGA și sunt atent monitorizate.
Golful este un sport foarte popular în lume. În SUA, Marea Britanie, Irlanda, Austria, Australia, Africa de Sud, Coreea și Japonia procente semnificative ale populației practică golful. Golf amator se practică din ce în ce mai mult în Europa inclusiv cea de Est și în Asia. Există un mare număr de cluburi și terenuri publice care oferă condiții excelente pentru golf. Pentru a practica golful competițional de amatori, jucătorul trebuie să fie membru al unui club de golf. Statutul jucătorului amator este bine definit, permite intrarea jucătorilor în competițiile destinate acestora în baza unui sistem de evaluare care favorizează jucătorul mai slab – numit handicap (HCP). Astfel jucătorii de nivel diferit pot juca cu șanse egale pentru trofeu. Clubul prin comisia de administrare a handicapului ține evidența scorurilor fiecărui jucător și ajustează handicapul acestuia conform cerințelor EGA ( în Europa ). Același statut al amatorului, nu permite primirea premiilor în bani ci doar în produse și trofee a căror valoare să nu depășească suma de 500 EUR. O altă componentă a golfului amator este turismul. O mare diversitate de destinații turistice includ golful în oferta de agrement. Destinații renumite îmbină zone de litoral cu golful, dar și multe zone lipsite de atracții naturale ( mare, munte ) au făcut din golf o atracție turistică.
[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=nXy6LgSvfO0[/youtube]