Exerciţii de testare a sistemelor de avertizare a populaţiei. Când vor suna sirenele în fiecare judeţ
Publicat de Andreea Drilea, 19 aprilie 2017, 05:02
Sirenele care dau alarma în toate judeţele ţării vor suna începând de marţi, 18 aprilie şi panã vineri, 21 aprilie, inclusiv.
În aceastã perioadã sirenele vor fi testate alternativ între orele 10,00 şi 15,00.
Oamenii vor auzi semnalul de alarmare, care este compus din cinci sunete, fiecare având o durata de 16 secunde.
Secretarul de stat în ministerul de Interne Raed Arafat a explicat că este cel mai mare exerciţiu de testare organizat în ultimii ani şi urmãreşte sã verifice dacã alarma este sesizatã de toatã populaţia din ariile de acoperire.
„Este un exercițiu prin care testăm sirenele, obișnuim populația și încercăm să pregătim ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună așa sau ce înseamnă când sună altfel. Exerciții similiare s-au făcut și în alte țări. Dacă luăm Germania recent a avut loc un exercițiu pe plan național prin verificarea sistemelor de înștiințare publică”, a declarat Arafat joi, într-o conferință de presă la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
El a spus că acest gen de exercițiu nu a mai fost făcut de foarte mult timp și este util pentru a vedea cât de bine se aud aceste sirene.
– Potrivit calendarului, marţi, alarmele vor suna în Brăila, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea.
– Miercuri, 19 aprilie, semnalele acustice vor fi pornite în Bucureşti, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi.
– ISU Bucureşti-Ilfov va desfăşura, miercuri, exerciţiul pentru testarea şi verificarea echipamentelor din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă – PROCIV 2017 în intervalul ora 10:00-12:00.
– Joi, pe 20 aprilie, sistemul de alarmare a populaţiei în caz de incendiu, cutremur sau război vor porni în Alba, Harghita, Bijor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureş, Mureş, Satu-Mare, Sălaj, Sibiu.
– Vineri, în ultima zi de exerciţiu, vor fi testate semnalele acustice din Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş, Vâlcea.
Cum recunoşti alarmele
Semnalul de alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
Semnalul de prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
Semnalul de alarmă aeriană se compune 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
Semnalul de încetare a alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIŢIU”.
(Agerpres, Radio Iaşi/FOTO arhivă adevarul.ro, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă)