Suceava: Două persoane muşcate de căpuşe au fost diagnosticate cu Boala Lyme, în acest an
Publicat de , 17 mai 2017, 14:54
Două persoane au fost diagnosticate în acest an cu Boala Lyme, după ce în cursul anului trecut s-au înregistrat în judeţ şapte astfel de cazuri, a declarat presei, miercuri, adjunctul DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu.
La Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) Suceava au ajuns în acest an peste o sută de persoane pentru îngrijiri medicale, după ce au fost înţepate de căpuşe, pacienţii fiind de la copii la vârstnici şi provenind din diferite zone ale judeţului Suceava.
Potrivit statisticii UPU Suceava, în perioada 27 februarie – 15 mai, un număr de 101 persoane au fost înregistrate ca fiind înţepate de căpuşe şi au primit îngrijiri medicale. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în lunile aprilie şi mai, iar localizarea înţepăturilor a fost depistată în diferite zone ale corpului până la gleznă.
Trendul este crescător în condiţiile în care în aceeaşi perioadă a anului trecut s-au înregistrat doar 87 de cazuri de înţepături de căpuşă prezentate la UPU Suceava.
Adjunctul DSP Suceava a explicat că Boala Lyme este transmisă de căpuşele purtătoare ale bacteriei Borrelia, precizând că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale acestei bacterii.
Medicul a subliniat că se recomandă luarea unor măsuri de protecţie individuală pentru evitarea înţepăturilor de căpuşe atunci când se petrece timpul în aer liber, printre care purtarea unor haine în culori deschise şi cu textură mai deasă pentru a putea fi observate mai uşor căpuşele, purtarea de încălţăminte închisă, acoperirea capului cu şepci sau pălării, inspectarea corpului cu atenţie, întrucât căpuşele se pot fixa în orice zonă a corpului fără a provoca disconfort, iar în cazul care o persoană a fost muşcată de căpuşă să se prezinte la medicul de familie sau la camera de gardă.
Se recomandă ca în cazul muşcăturilor de căpuşă persoanele să nu încerce să-şi extragă singure căpuşele, să se prezinte la unităţi specializate unde li se administrează şi vaccin antitetanos, fiind îndrumate către o secţie de Boli Infecţioase pentru a fi luat în evidenţă, iar în funcţie de zona muşcăturii şi a tipului de căpuşă, să se recomande sau nu testarea pentru boala Lyme.
(Agerpres/ FOTO ziarelive.ro)