UNESCO a revalidat, pentru alţi 4 ani, Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului
Publicat de radulipovan, 12 noiembrie 2014, 10:30
Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului a fost revalidat, în urma unei vizite de evaluare, pentru încă patru ani în reţeaua UNESCO, fiind singurul geoparc din România care deţine acest statut.
Comitetul de Coordonare al Reţelei Europene, parte din Reţeaua Globală a Geoparcurilor, a votat pentru acordarea unui cartonaş verde pentru Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului.
Purtătorul de cuvânt al Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului, Adina Popa, a anunţat, marţi, că acest cartonaş verde reprezintă reconfirmarea statutului internaţional de membru al Reţelei Europene a Geoparcurilor şi al Reţelei Globale (sub egida UNESCO), pentru următorii patru ani, fiind singurul geoparc din România care deţine acest statut.
„În cadrul celei de-a 34-a ediţii a întâlnirii reprezentanţilor Geoparcurilor, găzduită în luna septembrie de Geoparcul Harz. Braunschweiger Land. Ostfalen din Germania, Comitetul de Coordonare a luat în discuţie raportul de evaluare întocmit de Viviane Dargey din Franţa şi Nick Powe din Marea Britanie, cei doi evaluatori UNESCO care, în perioada 22-24 iulie, au efectuat o vizită de evaluare în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului.
Raportul a prezentat modul în care Geoparcul îndeplineşte condiţiile Chartei Geoparcurilor, progresele realizate în ultima perioadă de timp şi importanţa implicării Universităţii din Bucureşti în administrarea Geoparcului. Totodată, a fost evidenţiată susţinerea de care se bucură geoparcul din partea comunităţii locale din Ţara Haţegului şi din partea autorităţilor”, a declarat Adina Popa.
Evaluatorii UNESCO Viviane Dargey, din Franţa, şi Nick Powe, din Marea Britanie, s-au aflat, în luna iulie, în Ţara Haţegului, pentru o vizită de evaluare a statutului internaţional de membru al Reţelei Europene a Geoparcurilor şi al Reţelei Globale sub egida UNESCO de care se bucură Geoparcul Dinozaurilor.
Printre condiţiile de evaluare s-au numărat rolul Geoparcului în conservarea patrimoniului natural şi cultural local, îndeplinirea obligaţiilor de management al ariei protejate, derularea de programe educaţionale privind protecţia mediului, promovarea geologiei şi a geoştiinţelor, dezvoltarea geo- şi ecoturismului, facilitarea turismului în zonă şi rolul pe care geoparcul îl are în reţelele internaţionale.
Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului este o arie protejată de tip parc natural administrată de Universitatea din Bucureşti, care se întinde pe o suprafaţă de peste 100.000 de hectare. Pe teritoriul său se află 80 de sate, grupate în zece comune, şi oraşul Haţeg, cu o populaţie de aproximativ 35.000 de locuitori.
Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului este singurul din România membru al Reţelei Europene şi al Reţelei Globale a Geoparcurilor. De asemenea, în anul 2005 a fost primul Geoparc din Europa de Sud-Est care a obţinut acest statut internaţional.
Factorul-cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri din Cretacicul Superior.
Dinozaurii pitici din Depresiunea Haţeg sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi embrioni de dinozauri, de mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.(descopera.ro)