(AUDIO) SCRISOARE deschisă către preşedintele PSD Liviu Dragnea, trimisa de profesorii ieşeni
Publicat de Andreea Drilea, 23 mai 2017, 12:03
USLIP Iaşi, structură care reuneşte peste 8500 de salariaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar al judeţului Iaşi, a transmis o scrisoare deschisă, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD.
În document sunt reamintite mai multe nemulţumiri ale angajaţilor din învăţământul ieşean: amânarea, până în ianuarie 2018, a salariilor cu 50%. Acestea vor fi majoate în două etapte cu 20% de la 1 iulie 2017 şi cu 30% de la 1 ianuarie 2018′. O altă nemulţumire este nepunerea în aplicare a unor hotărâri judecătoreşti, favorabile cadrelor didactice.
Liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, susţine că astfel, PSD nu respectă programul de guvernare prezentat în campania electorală:
Liderul USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă, a mai spus că se încearcă de câteva luni să se obţină o întâlnire cu liderul PSD, Liviu Dragnea, pentru a-i fi prezentate acestuia, problemele amintite:
Redăm mai jos, scrisoarea deschisă:
[quote align=”justify” color=”#999999″]
SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PREŞEDINTELE PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT DOMNUL LIVIU DRAGNEA
USLIP Iaşi, structură care reuneşte peste 8500 de salariaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar al judeţului Iaşi, vă supune atenţiei, pe această cale, următoarele neconcordanţe între promisiunile din campania electorală, asumate prin Programul de Guvernare şi deciziile adoptate în zona legislativă, din primele patru luni de guvernare:
La pagina 62, în cuprinsul Cap. Politici în domeniul educaţiei, subcap. IV. Profesori motivaţi şi bine pregătiţi, se afirmă: ‘Asigurarea unui sistem de salarizare şi motivare financiară corespunzător rolului pe care cadrul didactic îl îndeplineşte în societate, ca principal motor al creşterii calităţii actului educaţional: creşterea salariilor personalului didactic cu 20% de la 1 iulie 2017 şi cu 30% de la 1 ianuarie 2018’.
Constatăm cu dezamăgire că Proiectul legii salarizării unitare depus în Parlament de către dvs., are în vedere o majorare de 50% începând cu 1 ianuarie 2018. Vă solicităm să respectaţi promisiunea şi să aveţi în vedere aprobarea majorării salariale cu 20% începând cu 1 iulie 2017 şi cu 30% de la 1 ianuarie 2018. Subliniem că în toate apariţiile dvs. TV de până acum, aţi făcut referire la respectarea cu punct şi virgulă a Programului de Guvernare.
Nerespectarea acestei promisuni asumate de către coaliţia PSD – ALDE, va genera un deficit major de încredere în rândul angajaţilor din învăţământ în ceea ce priveşte actuala putere politică, şi sentimentul că am fost minţiţi din nou.
În luna ianuarie 2017, s-a afirmat că salariile din sectorul de învăţământ vor fi majorate în medie cu 15%. Vă înştiinţăm pe această cale că media majorărilor salariale a fost de doar 12% !
Legat de această măsură mai trebuie spus că ea nu a fost una completă. Astfel, sporurile salariale au rămas a fi calculate la baza salariilor din luna decembrie 2016 şi nu la cea rezultată ca urmare a creşterii menţionate. Iată cum o măsură pozitivă se transformă într-un nou câmp procesual pentru sindicatele din învăţământul preuniversitar.
Din analiza Proiectului Legii salarizării unitare – Familia ocupaţională învăţământ, desprindem alte concluzii nefavorabile pentru angajaţii din sistem. Astfel, pe o scară de la 1 la 12, salariile din învăţământul preuniversitar pot ajunge la coeficientul de maxim 2,76 pentru gradaţia V în anul 2023. Poziţionarea în grila de salarizare a funcţiilor didactice este nemulţumitoare. Precizăm că în Legea nr 284/2010, aceeaşi funcţie are coeficientul 5,36 pe o scară de la 1 la 15. De asemenea, nu au fost respectate o serie de principii precizate de către Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Astfel, sporul de stabilitate de 15% din învăţământ care este acordat la 10 ani de vechime neîntreruptă, nu se reliefează în actualele grile, el fiind ca şi inexistent. În aceeaşi ordine de idei, diferenţa dintre un debutant cu studii superioare şi unul cu studii medii este de până la 100 lei. Ar trebui să înţelegem că actuala putere promovează necalificaţii în învăţământ sau că o facultate este ‘cântărită’ de către funcţionarii Ministerului Muncii cu maxim 100 lei? Asumarea ca prioritate naţională a domeniului învăţământ nu este făcută doar în Programul de guvernare, ci şi în Decizia nr. 597/ 01 octombrie 2015, a Curţii constituţionale a României care stipulează ‘ În activitatea de legiferare legiuitorul trebuie să ţină seama că învăţământul constituie prioritate naţională iar salarizarea personalului didactic şi didactic auxiliar, trebuie să fie în acord cu rolul şi importanţa activităţii prestate.’ Apreciem, domnule Preşedinte Dragnea, că prevederile Proiectului legii salarizării unitare pentru învăţământ, nu respectă nici promisiunile asumate dar şi mai grav, intră în contradicţie evidentă cu Decizia de mai sus a Curţii Constituţionale.
O altă anomalie care vizează cadrele didactice, este legată de neplata sentinţelor judecătoreşti. Există încă foarte multe unităţi şcolare care nu au primit tranşa de 35% aferentă hotărârilor judecătoreşti pentru diferenţe salariale din anii 2008-2011! Vă mai înştiinţăm că sindicatele din învăţământ, inclusiv USLIP Iaşi, au hotărâri judecătoreşti pentru plata dobânzilor, încă de acum trei ani. Există riscul major ca prescripţia să anuleze toate aceste sentinţe care reprezintă reparaţii morale şi financiare pentru persoanele care nu au primit în timp util drepturile câştigate.
Neclarităţi există şi în promisiunile dvs ce vizează voucherele de vacanţă. La pag. 13 din Programul de guvernare se menţionează:’Toţi salariaţii din sistemul public vor beneficia anual, începând cu primul semestru din 2017, de un tichet de vacanţă egal cu valoarea salariului minim brut din acel an, ce va putea fi utilizat în interiorul graniţelor României.’ În două răspunsuri primite de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, la o adresă ce avea ca subiect clarificarea acordării voucherelor, ni s-a răspuns că ‘Noul proiect de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice conţine elemente edificatoare privind acordarea voucherelor de vacanţă.’ Aceste elemente ‘edificatoare’ din Proiectul Legii salarizării unitare, fac însă referire la acordarea voucherelor începând cu 1 ianuarie 2018, aspect care intră în disonanţă cu acelaşi Program de Guvernare la care făceam referire.
Domnule preşedinte, acest demers este unul de bună-credinţă şi vine ca urmare a informaţiilor pe care le avem şi care ne confirmă faptul că deşi au trecut 4 luni, reprezentanţii federaţiilor sindicale nu au reuşit să stea de vorbă cu dumneavoastră. Chiar dacă intuim un program foarte încărcat, nu reuşim să înţelegem cum în 4 luni de zile nu aţi reuşit să vă faceţi timp pentru o discuţie cu reprezentanţii federaţiilor din învăţământul preuniversitar. Suntem convinşi că statutul asumat de dumneavoastră, de ‘garant al Programului de Guvernare’, vă oferă pârghiile pentru a remedia şi soluţiona în timp util, problemele semnalate de noi.
LAVINIU LĂCUSTĂ, PREŞEDINTE USLIP IAŞI
[/quote]
(Radio Iaşi/FOTO arhivă radioiasi.ro)