Primii beneficiari ai programului guvernamental ‘Tomate 2017’ și-au scos producțiile pe piața din Botoșani
Publicat de Andreea Drilea, 26 mai 2017, 16:22
Doi producători de tomate din județul Botoșani care beneficiază de sprijinul guvernamental prin Programul „Tomate 2017” au scos, vineri, prima producție de roșii din acest an pe piața din municipiul Botoșani.
Constantin Aniculăese și fiul acestuia, Cristian Aniculăese, care dețin sere în localitatea Hudum din județul Botoșani, sunt primii dintre cei 59 de producători înscriși în Programul „Tomate 2017” care au efectuat recoltarea produselor din serele proprii.
Directorul Direcției pentru Agricultură, Cristian Delibaș, susține că „Tomate 2017” este un program de succes la nivelul județului Botoșani.
„Specialiștii noștri i-au îndrumat pe acești producători și iată-ne astăzi că ei vor scoate primele roșii românești pe piața din Botoșani. (…) Vrem ca roșiile românești să fie prezente pe toate piețele din România. De fapt, acesta este scopul acestui program, să avem roșii sănătoase cu gust românesc, autentic, în piețele din România”, a afirmat Cristian Delibaș.
Pentru a fi eligibili acordării sprijinului financiar pentru cultura tomate în spații protejate (sere, solarii), beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să dețină o suprafața cultivată cu tomate de minimum 1.000 mp; să obțină o producție de minimum 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primării; să valorifice producția în perioadele ianuarie — mai și noiembrie — decembrie.
Sumele alocate pentru beneficiar se ridică la 3.000 de euro pentru suprafața de minim 1.000 metri pătrați cultivată.
Constantin Aniculăese și fiul acestuia au investit în cele 15 sere pe care le dețin la Hudum peste 50.000 de euro. El susține că afacerea este una foarte bună, în condițiile în care piața cere produsele ecologice.
„Pe noi ne întreabă cu două luni înainte când ieșim cu roșii. Ne cunoaște lumea și produsele noastre sunt căutate. Eu am făcut o fertilizare de toamnă cu gunoi și nisip și acum roșiile au tot ce trebuie”, a declarat Aniculăese.
(Agerpres/FOTO arhivă tqn.com)