Galaţi: Mii de credincioşi în pelerinaj la Mânăstirea Sfânta Treime din Buciumeni
Publicat de Lucian Bălănuţă, 5 iunie 2017, 09:51 / actualizat: 5 iunie 2017, 14:53
Câteva mii de credincioşi, dintre care aproximativ o mie de elevi din Arhiepiscopia Dunării de Jos, s-au aflat, luni, în pelerinaj la Mânăstirea Sfânta Treime de la Buciumeni, pentru a participa la tradiţionala întâlnire duhovnicească prilejuită de hramul acestui lăcaş de cult.
Miile de pelerini au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, într-un altar construit în mijlocul pădurii de la Buciumeni. Cei prezenţi au sărbătorit, astfel, hramul Mănăstirii Buciumeni Sfânta Treime, care a adunat peste o sută de slujitori din administraţia eparhială şi din cele opt protopopiate.
Printre miile de credincioşi s-au aflat şi aproximativ o mie de tineri din şcolile şi liceele eparhiei Dunării de Jos, care cuprinde judeţele Galaţi şi Brăila.
După slujba religioasă, a fost organizată o agapă, la care s-au servit cele 35.000 de sărmăluţe pregătite de cele 25 de călugăriţe ale mânăstirii, conduse de maica stareţă Macrina Humă, ajutate de 80 de voluntari din rândul tinerilor.
În continuare, potrivit purtătorului de cuvânt al arhiepiscopiei, Rareş Bucur, toţi tinerii liceeni au dialogat cu preoţii, în grupuri de cateheză, la care a participat şi arhiepiscopul Dunării de Jos. Tema generală din acest an a atelierelor care s-au desfăşurat în pădurea de la Buciumeni a fost ‘Imaginea virtuală sau elev-icoană vie a vieţii’. În colaborare cu elevii s-au stabilit şi 20 de subteme de discuţie. Spre deosebire de anii trecuţi, de această dată tinerii au fost împărţiţi în grupuri mai mici.
Peste 50 de jandarmi au asigurat măsurile de ordine publică cu ocazia desfăşurării manifestării religioase.
Mânăstirea a fost ridicată la începutul secolului al XV-lea, când primele călugăriţe s-au aşezat în codrii ce poartă numele localităţii şi astăzi, iar zidirea actualei biserici datează din 1809.
Un document de epocă aminteşte că hramul acestui lăcaş de cult era ţinut a doua zi după Rusalii, de sărbătoarea Sfintei Treimi.
Mânăstirea a trecut prin secularizări, prin perioade de restrişte şi de înflorire. După anul 1990, cu binecuvântarea ÎPS Casian, monahiile şi-au reluat aici activitatea.
Din anul 1995, aici se desfăşoară tradiţionalele dialoguri duhovniceşti, manifestare numită de Patriarhul Daniel ‘Festival al Tinereţii’.
(Agerpres/ FOTO adevarul.ro)