Italia va primi din partea Comisiei Europene 1,2 miliarde de euro pentru zonele calamitate de seismele devastatoare de anul trecut
Publicat de gabrielarotaru, 22 iunie 2017, 07:09
Italia va primi din partea Comisiei Europene 1,2 miliarde de euro pentru zonele calamitate de seismele devastatoare de anul trecut.
Comisarul european Corina Creţu a vizitat în februarie zonele calamitate şi încă de atunci dădea asigurări că pentru Uniunea Europeană reconstruirea este o prioritate.
Cu fondurile alocate acum va fi refăcută şi Bazilica Sfântul Benedict, inima religioasă şi istorică a oraşului Norcia.
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu: Comisia a aprobat acordarea acestei sume de 1,2 miliarde de euro, ca urmare a documentelor primite din partea Italiei. Şi e foarte bine, că în decembrie am propus finanţarea integrală a lucrărilor de reconstrucţie în cazul programelor finanţate prin fondurile structurale, nu numai pentru Italia, ci pentru toate statele membre. Deci, am solicitat şi am fost în faţa Parlamentului European pentru a schimba regulamentul privind politica de coeziune. Am cerut introducerea unei rate de cofinanţare din partea UE de până la 100% pentru lucrările de reconstrucţie în caz de dezastre naturale. Din păcate, în Consiliu acest lucru nu a fost aprobat, s-au aprobat doar 95% cofinanţare, dar acest lucru cred că este foarte important.
O primă tranşă a ajutorului financiar de 30 de milioane de euro a fost deja plătită în decembrie 2016. Fondul va sprijini operaţiunile de reconstrucţie şi regenerare a activităţilor economice în regiunile afectate şi, totodată, va acoperi costurile legate de serviciile de urgenţă, cazare temporară şi operaţiuni de curăţire, precum şi măsurile de protejare a siturilor de patrimoniu cultural.
Din partea Italiei a fost prezent la Bruxelles şeful Protecţiei Civile, Fabrizio Curcio: Noi am fost afectaţi de dezastrul cel mai puternic din ultimii 40 ani şi am simţit instituţiile europene întotdeauna alături de ţara noastră, în toate situaţiile. Din primul moment, raportul nostru cu Europa a fost foarte strâns. Chiar dacă seismele continuau, noi am început să lucrăm cu regiunile, cu structurile administrative, cu ministerele pentru a construi acest tablou pe care ulterior l-am prezentat în mai multe faze Comisiei Europene.
Finanţele sunt destinate şi pentru construcţia, la Norcia, a Bazilicii San Benedetto – Sfântul Benedict, patronul Europei. (Rador/ FOTO click.ro)