Siria: Raportorul ONU asupra atacului chimic denunță presiuni
Publicat de Andreea Drilea, 7 iulie 2017, 09:51
Investigatorii din comisia comună ONU-OIAC, însărcinați cu stabilirea autorilor atacului chimic din 4 aprilie din Siria, sunt supuși la intense presiuni politice, a denunțat joi raportorul-șef, Edmond Mulet, transmite AFP.
Un alt raport al experților Organizației Internaționale pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), dezvăluit săptămâna trecută, a confirmat utilizarea gazului sarin în bombardamentul asupra localității Khan Shaykhun (87 morți), care a provocat un imens val de indignare internațională și prima lovitură a Washingtonului contra regimului de la Damasc.
La finalul unei ședințe cu ușile închise la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, Edmond Mulet s-a plâns de un „mediu puternic politizat” în care „părțile interesate” încearcă să influențeze comisia.
„Primim, din nefericire, mesaje directe și indirecte, permanent, din mai multe direcții, care ne explică cum să ne facem treaba”, a declarat jurnaliștilor șeful investigatorilor.
„Unele mesaje sunt foarte clare și afirmă că, dacă nu ne facem treaba” în funcție de dorințele lor, „atunci ei nu vor accepta concluziile activității noastre”, a adăugat el.
Conform unor diplomați citați de AFP, presiunile vin dinspre Rusia, dar Edmond Mulet a subliniat că „mesajele vin de peste tot”, lăsând să se înțeleagă că unele țări occidentale exercită de asemenea o presiune.
„Vă rugăm, lăsați-ne să ne facem treaba”, le ceruse mai devreme Mulet membrilor Consiliului, care a desemnat în 2015 această comisie de anchetă asupra atacurilor chimice din Siria, cunoscută sub numele de JIM (Joint Investigative Mechanism).
În trecut, comisia a relevat atacuri chimice efectuate de forțele guvernamentale siriene în 2014 și 2015, precum și utilizarea în 2015 de către gruparea jihadistă Stat Islamic a gazului muștar.
Pentru atacul din 4 aprilie, Washingtonul, Parisul și Londra arată spre regimul lui Bashar al-Assad, care neagă ferm orice implicare.
Comisia își va prezenta concluziile Consiliului la mijlocul lunii octombrie atât asupra acestui atac, cât și asupra altuia, cu gaz muștar, din septembrie 2016, la Um Hosh, în provincia Alep.
Potrivit lui Edmond Mulet, comisia va investiga cel puțin alte șase cazuri de utilizare a armelor chimice în Siria.
(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)