Guvern: 19.361.000 lei – alocaţi pentru ‘Centenarul Primului Război Mondial – Vrancea eroică’
Publicat de Andreea Drilea, 8 iulie 2017, 06:54
Guvernul a decis alocarea sumei de 19.361.000 lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului pentru evenimentul ‘Centenarul Primului Război Mondial – Vrancea eroică – Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz’, organizat de autorităţile şi instituţiile publice locale aflate sub coordonarea Consiliului Judeţean Vrancea.
‘Se aprobă suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017 cu suma de 19.361 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, şi alocarea acesteia judeţului Vrancea, în vederea acoperirii cheltuielilor ocazionate de organizarea evenimentului ‘Centenarul Primului Război Mondial – Vrancea eroică – Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz”, se arată într-o hotărâre adoptată de Executiv şi publicată vineri în Monitorul Oficial.
Potrivit sursei citate, acţiunile şi programul evenimentului ‘Centenarul Primului Război Mondial – Vrancea eroică – Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz’ se vor realiza de autorităţile şi instituţiile publice locale sub coordonarea Consiliului Judeţean Vrancea.
Eventualele sume rămase neutilizate după organizarea evenimentului se restituie la bugetul de stat, se mai spune în hotărârea Guvernului.
Printre manifestările organizate se numără vernisajul expoziţiei de fotografie ‘Armata română în Marele Război’, o gală a filmului românesc, ‘momente evocatoare şi spectacole artistice la Focşani, Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja’, o emisiune filatelică, o medalie şi o plachetă, dar şi realizarea unor materiale de promovare în scop turistic a judeţului şi a localităţilor unde au avut loc bătăliile din Primul Război Mondial, se precizează în hotărâre. Totodată, va fi creat un website al evenimentului, iar manifestările vor fi mediatizate în mass-media scrisă şi audio-video locală şi naţională.
De asemenea, vor avea loc lucrări de reabilitare a ansamblului Statuia Victoriei de la Tişiţa – Mărăşeşti, dar şi lucrări de realizare a unui pod din beton armat peste pârâul Alba. Totodată, va fi realizat un Parc al Memoriei Naţionale ‘Stejarii României – 100 de ani de istorie şi demnitate’, care presupune plantarea a 335.000 de puieţi de stejar, ‘care să se constituie într-un memorial viu dedicat fiecărui militar al Armatei Române care şi-a jertfit viaţa pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1918’, potrivit actului normativ.
(Agerpres/FOTO arhivă stiri.tvr.ro)