Sferturi la Wimbledon: Halep vs Konta 7-6 (7-2); 6-7 (5-7); 4-6
Publicat de nicolaetomescu, 11 iulie 2017, 17:50 / actualizat: 11 iulie 2017, 20:53
Statistic, nu sunt multe lucruri de comparat…
- Din punctul de vedere al rezultatelor, Simona a câştigat 15 turnee WTA,
- în vreme ce Konta[1] a obținut trei succese importante – două dintre ele, chiar în 2017 (Miami şi Sydney); la capitolul Grand Slam, cea mai notabilă performanţă este accesul în semifinale, la Australian Open (2016).
- Halep participă în WTA din 2006, are 878 de victorii şi 175 de înfrângeri. Johanna Konta are o experienţă inferioară, joacă în circuit din 2008, a câştigat 307 partide şi a pierdut 180.
- Konta este o jucătoare mai înaltă (1,80 metri), serveşte foarte puternic și precis.
- Nimic nou sub Soare din perspectiva româncei, care se confruntă, meci de meci, cu realitatea dură – are 1,68 metri (una dintre cele mai mici tenismene din WTA).
- Konta loveşte foarte puternic, în plus pare destul de rapidă, încearcă lovituri din toate poziţiile. Într-adevăr, este dificil să găsești un plan de joc pentru a o învinge…
- Simona Halep are probleme cu astfel de jucătoare-torpilă (care plesnesc mingea din oricare parte a terenului).
- Din punct de vedere fizic, Simona ar trebui să fie mai proaspătă; a jucat la Wimbledon 82 de game-uri (51 câştigate, 31 pierdute),
- în vreme ce Konta a jucat 106 game-uri (61 câştigate, 45 pierdute): în plus, a avut un program mult mai încărcat premergător Wimbledonului: Nottingham (5 meciuri), Birmingham (2 meciuri), Eastbourne (4 meciuri) – toate pe iarbă, fără a câştiga vreun turneu/a pierdut la Pliskova, Vekici, Vanderweghe (nu este invincibilă, fie și pe teren propriu)…
- Rezistența psihică şi fizică în fața asediului Johannei Konta (genul de jucătoare plângăcioasă, cu atitudine oarecum teatrală), bucurându-se de sprijinul publicului, ar putea fi cheia partidei. Halep trebuie să-şi păstreze echilibrul şi să returneze, constant, mingile pe care Konta le va arunca dincolo de fileu…
[1] Johanna Konta s-a născut, pe 17 mai 1991, la Sydney (Australia). Părinţii, maghiari care au emigrat (Gabor a fost manager de hotel, Gabriella medic stomatolog; s-au cunoscut la Antipozi), au ca variantă de înrudire directă (bunic) un fost jucător de fotbal, Kertesz Tamasz fiind om de bază la Ferencvaros (în anii 1950) şi coleg la naţională cu celebrul Ferenc Puskas (a murit în 1989, înainte ca Johanna să se nască, după ce un timp fusese selecţionerul naţionalei Ghanei). Konta a început tenisul la Sydney, pe când avea opt ani, într-un program after-school. La 14 ani, a plecat la Academia Sanchez Casal, din Barcelona, unde a petrecut 15 luni; în aceeaşi perioadă, părinţii au decis să se mute în Anglia, pentru a fi mai aproape de fiica lor. În 2012, Johanna a devenit cetăţean britanic şi a început să reprezinte Regatul Unit, deşi Australia a încercat să o revendice…