Medicul Burnei rămâne sub control judiciar și nu poate profesa în spitalele de stat
Publicat de Andreea Drilea, 19 iulie 2017, 07:14
Curtea de Apel București a decis marți să mențină măsura controlului judiciar față de medicul Gheorghe Burnei, el având în continuare interdicția de a profesa în spitalele publice, inclusiv la Spitalul „Marie Curie”.
Curtea de Apel București a respins contestația medicului și a menținut o decizie a Tribunalului București, instanță care a constatat, pe 7 iulie, ca fiind legală măsura controlului judiciar. Printre interdicțiile impuse de judecători medicului se află și aceea să nu exercite profesia sau să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit faptele, și anume, în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe de Copii „Marie Curie” sau în altă unitate din sistemul public de sănătate.
În timpul procesului, Burnei le-a cerut magistraților să-i ridice controlul judiciar, negând că ar fi luat bani de la părinți pentru a le opera copiii.
„Nu am condiționat actul medical. Părinții au venit din proprie inițiativă și au lăsat acei bani acolo. Nu am cerut nimic de la nimeni. Nu am făcut rău nimănui. Puteam să mă duc în sistemul privat sau în străinătate, dar n-am făcut-o. Acum m-am trezit cu o avalanșă de procese. Am adus economii la Casa Națională de Asigurări de Sănătate de milioane de euro. De șapte luni nu am ținut cursuri pentru studenți. Nu mai am activitate, nu pot să mă mai întrețin. N-am găsit un loc unde să-mi desfășor activitatea. De trei săptămâni mi s-a dat voie să lucrez în spitale private, dar acolo nu sunt condiții. Nu au aparatură”, a spus Burnei.
Gheorghe Burnei a fost trimis în judecată pe 8 iunie, fiind acuzat de mai multe infracțiuni de luare de mită, după ce ar fi cerut bani de la părinți pentru a le opera copiii internați la Spitalul „Marie Curie” din București.
Procurorii susțin că există indicii privind săvârșirea de către Gheorghe Burnei a unor infracțiuni contra vieții și contra integrității corporale sau sănătății, în care victimele sunt minori aflați anterior într-o stare de sănătate precară, stare pe care Burnei a agravat-o prin acțiunile sale intenționate.
Conform documentelor întocmite de procurori, Gheorghe Burnei nu cerea direct bani de la părinții ai căror copii urmau să fie operați, însă după ce efectua intervențiile chirurgicale le permitea părinților „să îl gratifice” cu diverse sume.
În anumite cazuri, medicul pretindea sume de bani anterior intervenției chirurgicale, încercând să le mascheze într-o formă aparent legală, încheind un înscris sub semnătură privată pe care îl intitula contract de donație. Persoanele care ajungeau la Burnei și care îi ofereau mită erau părinți ai căror copii aveau anumite deficiențe fizice, dintre care unele trebuiau corectate medical.
Totodată, Burnei îi interna pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, sau îi interna în mod repetat, fără a le efectua nicio intervenție chirurgicală, pentru a-i determina astfel pe părinți să-i dea bani sau alte foloase pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale.
Anchetatorii mai spun că medicul apela și la amenințări cu refuzul efectuării operației dacă părinții nu se conformau cererilor sale.
Presa a relatat cazul unei fete, Amira, care a fost operată în urmă cu 18 ani de medicul Burnei, pentru luxație congenitală la șold. Fata a fost supusă în total la 11 intervenții chirurgicale, fiindu-i implantat un dispozitiv ceramic, care nu era omologat. Operațiile nu au reușit însă iar fata este acum imobilizată la pat.
(Agerpres/FOTO arhivă rfi.ro)