Ceremonie militară şi religioasă organizată la Mărăşti de MApN
Publicat de Andreea Drilea, 20 iulie 2017, 07:31
Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că va organiza în perioada următoare, prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (OCNE), ceremonii militare şi religioase dedicate sărbătoririi ‘Centenarului Primului Război Mondial’ în anul 2017, declarat ‘Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz – 100’, activităţi care vor debuta, joi, cu o ceremonie la Mausoleul de la Mărăşti.
Astfel, ceremonia militară şi religioasă organizată de OCNE joi, la Mausoleul eroilor români de la Mărăşti, judeţul Vrancea, va începe de la ora 18,00, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale transmis AGERPRES.
De asemenea, memoria militarilor căzuţi pentru ţară în prima conflagraţie mondială va fi cinstită şi la Mausoleul eroilor români de la Soveja, judeţul Vrancea, printr-o ceremonie organizată vineri, 4 august, începând cu ora 12,00.
Potrivit sursei citate, duminică, 6 august, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ataşaţi străini ai apărării şi personalităţi ale admnistraţiei publice locale vor participa la ceremoniile organizate la Mausoleul eroilor de la Focşani, începând cu ora 11,00, şi la Mausoleul eroilor români de la Mărăşeşti, judeţul Vrancea, de la ora 18.00.
Totodată, în garnizoana Bacău, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în colaborare cu unităţi militare din zonă, va organiza sâmbătă, 19 august, de la ora 10,00, în Cimitirul de onoare al eroilor români şi străini din comuna Oituz, acţiuni comemorative dedicate eroilor care au căzut în luptă.
Tot în contextul ‘Centenarului Primului Război Mondial’ şi al ‘Anului Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz – 100’, va avea loc marţi, 22 august, de la ora 11,00, ceremonia de la Monumentul eroinei Ecaterina Teodoroiu din satul Muncelu, comuna Străoane, judeţul Vrancea.
Ministerul Apărării Naţionale îi invită pe cetăţeni să asiste la toate activităţile de comemorare a eroilor Primului Război Mondial, mai menţionează comunicatul citat.
Peste 330.000 de militari români şi-au pierdut viaţa în urma acestei conflagraţii mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie.
Prin Hotărârea Guvernului României nr. 821/2015, cu modificările şi completările ulterioare, a fost aprobat Programul Naţional al manifestărilor ocazionate de Centenarul Primului Război Mondial, iar anul 2017 a fost declarat ‘Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz — 100’ şi dedicat comemorării a 100 de ani de la sacrificiul ostaşilor români în luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, prin Hotărârea Guvernului României nr. 221/2017.
(Agerpres/FOTO arhivă ziaruldevrancea.ro)