Suceava: S-au înfiinţat şapte centre de vaccinare antirujeolică în judeţ
Publicat de , 20 iulie 2017, 15:24 / actualizat: 20 iulie 2017, 17:17
În judeţul Suceava s-au înfiinţat cinci centre de vaccinare antirujeolică în localităţi fără medic de familie, iar alte două urmează să fie funcţionale în unităţi de învăţământ din municipiul reşedinţă de judeţ, a anunţat, joi, subprefectul de Suceava, Silvia Boliacu.
Subprefectul a declarat că s-a deplasat, cu o zi în urmă, împreună cu reprezentantul DSP din zona Vatra Dornei, în cele cinci localităţi fără medic de familie, respectiv Crucea, Cîrlibaba, Coşna, Suceviţa şi Poieni Solca, în vederea înfiinţării centrelor de vaccinare împotriva rujeolei, pentru copiii neimunizaţi.
Boliacu a spus că la Crucea, Coşna, Cîrlibaba şi Suceviţa centrele de vaccinare vor funcţiona în dispensarele medicale existente, iar la Poieni Solca, unde nu există dispensar, centrul va fi amenajat într-o încăpere din incinta primăriei localităţii.
”Centrele de la Crucea, Coşna, Cîrlibaba şi Suceviţa sunt funcţionale, sunt dotate cu tot ce trebuie, le-am inspectat împreună cu primarii şi asistenţii comunitari de acolo. La Poieni Solca primarul s-a oferit să pună la dispoziţie o sală din Primărie, unde există şi hol de aşteptare, care va fi dotată cu frigider şi cu tot ce trebuie, conform normelor. Primarii au fost extrem de receptivi, având în vedere că vorbim despre sănătatea publică şi au şi ei atribuţii în acest sens, iar prevenţia necesită costuri mai mici decât tratarea bolii în sine’, a arătat Boliacu.
Alte două centre de imunizare împotriva rujeolei vor fi înfiinţate în municipiul Suceava, la Colegiul de de Informatică ‘Spiru Haret’ şi la Şcoala Gimnazială ‘Miron Costin’, în cabinetele medicale existente acolo, cu sprijinul Primăriei şi al DSP Suceava, dar şi al reţelei de medicină şcolară aflată în subordinea primăriei.
Potrivit DSP Suceava, vineri, 21 iulie, vor fi distribuite vaccinuri celor şapte centre înfiinţate, iar de luni va începe imunizarea propriu-zisă.
‘În campania de imunizare împotriva rujeolei se vor implica şi reprezentanţii minorităţii rome din judeţ, precum şi organizaţiile care se preocupă de problemele acesteia, având în vedere că Asociaţia Partida Romilor Pro Europa şi-a exprimat disponibilitatea în acest sens’, a spus Boliacu.
Potrivit dispoziţiilor transmise de Ministerul Sănătăţii, în cadrul măsurilor stabilite pentru eradicarea epidemiei de rujeolă, Prefectura, Consiliul Judeţean şi primăriile colaborează cu DSP pentru organizarea unor centre de vaccinare în localităţile care nu au medic de familie, crearea unei evidenţe cu copiii nevaccinaţi şi includerea lor în campania de vaccinare, dispusă la nivel naţional.
(Agerpres/ FOTO digi24.ro)