Alertă roşie în Italia privind epidemia de rujeolă
Publicat de Lucian Bălănuţă, 21 iulie 2017, 17:16
Interviu acordat de profesor doctor Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, privind lansarea de către OMS a unei alerte roşii pentru Italia, în cazul epidemiei de rujeolă.
Reporter: Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează o alarmă roşie pentru Italia, unde s-au înregistrat 3 decese şi 3.672 de casuri de rujeolă. Ce înseamnă acest lucru, această alarmă roşie?
Alexandru Rafila: Înseamnă că, din estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, actuala situaţie din Italia poate să evolueze periculos, în sensul că există, datorită unei acoperiri vaccinale insuficiente, o populaţie receptivă şi epidemia putea să crească foarte rapid şi, cum vedeţi, apar şi decese. Dacă în Italia au apărut, aşa cum sunt estimările, un deces la circa 1.000 de cazuri, deci au 3.000 şi ceva de cazuri şi 3 decese, vedeţi că în România lucrurile stau şi mai rău, pentru că noi la 8.000 de cazuri, pentru că avem 8.000 de cazuri, le-am depăşit în momentul de faţă, am avut deja 31 de decese. Şi atunci această avertizare, dacă vreţi, pe care o lansează OMS, ei nu fac decât recomandări, nu pot să facă altceva, se referă la introducerea unor măsuri de către autorităţile de sănătate, prin care să încerce recuperarea copiilor nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet, de asemenea, o eventuală vaccinare a personalului medical, pentru că un număr de îmbolnăviri s-au înregistrat şi în rândul personalului medical în Italia, şi un lucru, de asemenea, care se practică şi la noi în această perioadă, scăderea vârstei de vaccinare şi administrarea unei doze suplimentare de vaccin la copiii cu vârste de 9 până la 11 luni.
Reporter: Această avertizare, această alarmă roşie a fost declanşată şi în cazul ţării noastre la începutul epidemiei?
Alexandru Rafila: Nu, nu chiar la începutul epidemiei, la începutul anului au fost două tipuri de recomandări sau de avertismente, o dată din partea OMS, dar şi din partea Centrului European de control al bolilor, pentru că noi, ca şi Italia, suntem ţară membră a UE şi datorită acestor recomandări au fost practic şi la noi scăzută pe de o parte vârsta de vaccinare la nouă luni – este o măsură temporară, nu este o măsură permanentă -, şi vedeţi, ce încercăm şi acum să rezolvăm este recuperaea copiilor nevaccinaţi, inclusiv din comunităţile care au un acces mai mic sau nu au acces la servicii de sănătate. Şi ce a făcut Ministerul Sănătăţii în această săptămână, respectiv inventarierea tuturor copiilor şi a posibilelor locaţii pentru centre de vaccinare temporare în diverse localităţi se referă exact la acest efort care ar trebui să se încheie până în toamnă şi marea majoritate a acestor copii care nu au fost vaccinaţi sau au fost vaccinaţi incomplet împotriva rujeolei să poată să fie recuperaţi.
Reporter: Frontierele sunt deschise şi ceea ce apare într-o ţară poate ajunge şi într-o altă ţară.
Alexandru Rafila: Absolut. Singura diferenţă, dacă vreţi, care este esenţială însă, este nivelul de acoperire vaccinală. Un nivel de acoperire vaccinală corespunzător, de 95%, oferă şi garanţia faptului că epidemia nu poate să evolueze.