Suceava: Câteva mii de copii de vârsta vaccinării nu sunt înscrişi la medici de familie
Publicat de gabrielarotaru, 25 iulie 2017, 10:33
Prima constatare a grupului mixt constituit de prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, în contextul campaniei naţionale împotriva rujeolei, care s-a reunit în prima şedinţă din această săptămână, a fost o diferenţă de 8.380 de copii de vârsta vaccinării între datele de la Evidenţa Persoanei şi cele din evidenţele la medicii de familie.
Totodată, prin ordin al prefectului, grupul mixt a fost reorganizat la solicitarea Asociaţia Partida Romilor ”Pro Europa”, care a cerut includerea reprezentanţilor romilor în această structură.
Potrivit prefectului, s-a constatat că între baza de date prezentată de Evidenţa Persoanelor şi situaţia copiilor înscrişi la medicii de familie există o diferenţă de 8.380 de copii de vârsta vaccinării, între 9 luni şi 9 ani, solicitându-se stabilirea repartizării acestora pe unităţi administrativ teritoriale.
”Noi vom solicita primăriilor să verifice, împreună cu medicii de familie, care este situaţia acelor copii, iar în condiţiile în care nu sunt vaccinaţi, să organizăm o campanie de informare cu privire la importanţa imunizării împotriva rujeolei, campanie pe care o vom derula implicând instituţii, ONG-uri. Nu există o astfel de statistică nici la nivel judeţean, nici naţional, până acum nu s-au solicitat evidenţe, nu s-au făcut suprapuneri de baze de date pentru a vedea situaţia exactă a copiilor nevaccinaţi. Dorim să cunoaştem dimensiunea problemei, iar în funcţie de numărul copiilor neimunizaţi rezultat şi cauzele care au determinat nevaccinarea să ne stabilim strategia”, a spus Adomnicăi.
Din grupul de lucru mixt fac parte prefectul, subprefectul Silvia Boliacu, reprezentanţi ai Biroului Judeţean pentru romi, Biroului Regional al Agenţiei Naţionale pentru romi, reprezentanţi ai serviciilor deconcentrate de la AJOFM Suceava, DSP, DGASPC, IŞJ, IPJ, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Tineret, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Casa de Asigurări de Sănătate.
În judeţ s-au înfiinţat şapte centre de vaccinare antirujeolică, dintre care unul va funcţiona în sediul Primăriei Poieni Solca unde nu există dispensar şi nici medic de familie, alte patru în dispensarele din Crucea, Coşna, Cârlibaba şi Suceviţa, unde nu sunt medici de familie, iar două în municipiul Suceava la Colegiul de Informatică ”Spiru Haret” şi la Şcoala Gimnazială ”Miron Costin”. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)