Directorul administrativ al UMF Iaşi a demisionat din funcţie, după condamnarea cu suspendare în primă instanţă
Publicat de , 31 iulie 2017, 14:07
Directorul administrativ al Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iaşi, Daniela Druguş, a demisionat din funcţie, ea fiind condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi luare de mită, decizia nefiind definitivă, a anunţat, luni, rectorul unităţii de învăţământ superior, Viorel Scripcaru.
El a mai afirmat că Adrian Ciureanu a depus o cerere de suspendare din activitate din poziţia de director al Centrului de Comunicaţii al UMF Iaşi pentru o perioadă de şase luni, acesta fiind condamnat la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri sub semnătură privată, luare şi dare de mită, decizia nefiind definitivă.
‘În cursul acestei dimineţi am primit cererea de demisie a doamnei director general administrativ Daniela Druguş din funcţia de director general administrativ, pe care am acceptat-o, am prezentat-o şi în Senat, urmând perioada de preaviz. La fel am primit cererea de suspendare din activitate din poziţia de director al Centrului de Comunicaţii a domnului Adrian Ciureanu, cerere de suspendare pentru şase luni de zile. Cererea a fost analizată în Senatul Universităţii, unde a fost aprobată’, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Viorel Scripcaru.
În ceea ce priveşte persoana care o va înlocui pe Daniela Druguş, rectorul UMF Iaşi a declarat că urmează să ia o decizie în perioada următoare.
‘O să analizez situaţia, chiar mâine dimineaţă voi avea o întâlnire cu conducerea administrativă şi voi lua o hotărâre, probabil că va fi o perioadă de interimat şi apoi voi hotărî când şi cum voi scoate postul la concurs şi care vor fi condiţiile de concurs’, a precizat Scripcaru.
Rectorul UMF a precizat că Daniela Druguş va rămâne în cadrul universităţii, ea fiind conferenţiar doctor la disciplina Economie Medicală.
Întrebat dacă Adrian Ciureanu va reveni pe funcţie după jumătate de an, rectorul UMF Iaşi nu a oferit un răspuns concret.
‘După cum bine ştiţi, şi cred că ştiti mai bine decât mine, sentinţa dată vineri este o sentinţă care nu este definitivă. Rectorul, adică eu, nu pot să iau la ora actuală o decizie, atât timp cât o sentinţă nu este definitivă. Faptul că doamna Druguş şi-a dat demisia, faptul că domnul Ciureanu şi-a solicitat suspendarea din funcţie, eu le consider nişte acte, aş spune la doamna Druguş, de onoare, care m-au pus pe mine într-o situaţie favorabilă în ceea ce priveşte decizia asupra acestui act din justiţie, dar repet, este un act care nu este definitiv’, a spus rectorul UMF Iaşi Viorel Scripcaru.
Daniela Druguş, în calitate de director administrativ al UMF Iaşi, a fost condamnată, în 28 iulie 2017, de magistraţii Tribunalului Suceava la trei ani de închisoare cu suspendare, ea fiind găsită vinovată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi luare de mită.
În acelaşi dosar, mai mulţi angajaţi şi foşti angajaţi ai UMF Iaşi, printre care şi fostul rector Vasile Astărăstoaie, sunt acuzaţi că ar fi trucat licitaţia pentru realizarea platformei de e-learning de la UMF Iaşi, care a fost realizată cu fonduri europene.
În acelaşi dosar, Adrian Ciureanu, în calitate de director de comunicaţii al UMF Iaşi, a fost achitat pentru complicitate la infracţiunea de conflict de interese, însă a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri sub semnătură privată, luare şi dare de mită.
De asemenea, au fost aplicate şi măsuri complementare de interzicere a unor drepturi.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată, în termen de zece zile, la Curtea de Apel Suceava.
(Agerpres/ FOTO jurnalistii.ro)