Declaraţie de presă Dumitru Oprea: „La Palatul Victoria s-a instalat panica: nu vor fi bani, în 2018, pentru funcţionarea ţării“
Publicat de nicolaetomescu, 4 august 2017, 22:13
Într-o declaraţie de presă, deputatul PNL Dumitru Oprea consideră că executivul ia măsuri pompieristice pentru a nu arunca în aer deficitul fondului de pensii; dar, nu este în stare să adopte strategii coerente care să conducă la un echilibru al bugetului de pensii și să favorizeze întinerirea populaţiei. „În acest moment, în lipsa unor strategii guvernamentale pe termen mediu şi lung, asistăm la transferul neputinţei şi ipocriziei coaliției PSD-ALDE pe umerii generaţiilor viitoare“, a spus deputatul ieşean. De asemenea, el atrage atenţia că acţiunile guvernamentale trădează incapacitatea actualului guvern de a achita, în 2018, obligaţiile curente ale statului, pe fondul măririlor de salarii și ale pensiilor speciale operate în 2017.
„După discuţii sterile despre impozitul pe cifra de afaceri, pe gospodărie sau despre taxa de solidaritate, guvernul Tudose şi-a îndreptat atenţia asupra unui alt subiect: bugetele asigurărilor de sănătate şi pensii. Ministrul Finanţelor, Ionuț Mişa, a descoperit uimit că deficitul bugetului de pensii crește de la un an la altul, iar majorările salariale din sistemul public nu vor putea fi susținute în 2018. În aceste condiţii, banii pentru investiţii vor rămâne mai departe o iluzie, iar principala sarcină a Finanţelor va rămâne colectarea banilor la buget şi contractarea împrumuturilor, pentru a acoperi cheltuielile care tot sporesc.
Așadar, panica s-a instalat la Palatul Victoria, motiv pentru care se iau decizii în forță, în speranța că se mai poate evita ceva din dezastrul anunțat pentru anul 2018. An în care este posibil ca România să nu îşi mai poată susţină cheltuielile curente. Iată cum adevărata «taxă de solidaritate», dar faţă de lipsa de discernământ a actualei puteri, va fi achitată de angajatul obişnuit din mediul privat şi angajatorul său. Prin trecerea CAS şi CASS de la angajator la angajat vor scădea sumele nete încasate de angajați și vor pune presiune pe cei care asigură cu greu locuri de muncă. Deși, în modul cel mai ipocrit, executivul promite angajaţilor scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%. Cine să mai creadă în asemenea basme, câtă vreme nimeni din coaliția guvernamentală nu mai poate ascunde dezastrul care va urma?
Din nefericire, nu vedem nici o preocupare a guvernului și coaliţiei PSD-ALDE de a găsi soluţii reale pentru prevenirea prăbuşirii sistemului public de pensii. Nici creșterea vârstei de pensionare, nici «alba-neagra» cu plata contribuţiilor sociale sau alte idei scoase peste noapte din joben nu pot reprezenta cheia rezolvării problemei! Sunt necesare măsuri bine cumpănite prin care să fie stopată marea evaziune fiscală, să fie eliminat fenomenul muncii la negru, nu acţiuni pompieristice de o vară! Nu se întrevede nici o strategie coerentă privind creşterea natalităţii! Iar, despre măsuri de eficientizare a sistemului de pensii nici nu poate fi vorba.
Ca urmare, în acest moment, în lipsa unor strategii guvernamentale pe termen mediu şi lung, asistăm la transferul neputinţei şi ipocriziei coaliției PSD-ALDE pe umerii generaţiilor viitoare.“