Pârtia, un roman semnat de Emil Iordache (la Polirom)
Publicat de nicolaetomescu, 9 august 2017, 10:59
Romanul lui Emil Iordache, recent regăsit, este o frescă a unui orășel de provincie în comunism, loc unde totul se bazează pe relații și influențe, unde orice este posibil, cu condiția să cunoști pe cine trebuie, iar numai cei având un curaj nebun îndrăznesc să stea împotriva valului.
În plină Epocă de Aur, unul dintre mai-marii târgului S. și directorul școlii uneltesc pentru a elibera un post la grădiniță/ar urma să fie ocupat de fiica unei cunoștințe. Ocazia perfectă le este oferită de Anișoara Proca, o tânără educatoare, atunci când aceasta se afișează goală-pușcă la fereastra locuinței sale, ca urmare a unei seri de pomină. Lucrurile se încurcă, Anișoara se dovedește a fi îndărătnică, se opune, cu toată forța, acestei mutări, ba mai mult, are și o relație amoroasă cu fiul directorului…
În paralel, se desfășoară povestea lui Codreanu, profesor repartizat în S., dar care vrea să-și aranjeze un transfer într-un oraș mare – pentru a fi alături de soția lui, Silvia, proaspăt absolvent al facultății de Electrotehnică.
Romanul Pârtia a apărut, recent, în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom (inclusiv în ediție digitală).
Emil Iordache (1954-2005) a fost profesor la Catedra de Slavistică a Facultății de Litere din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași.
A publicat 10 (zece) cărți de critică literară, a tradus 30 (treizeci) de volume (printre care Anna Karenina, Glorie, Doctor Jivago, Idiotul, Suflete moarte, Mantaua), a îngrijit numeroase ediții. La Editura Polirom a publicat: Ghid de conversație român-rus (2000, 2005) și Ghid de conversație rus-român (2003)…