(UPDATE) Corpul de Control al primului-ministru va continua verificările la Tarom
Publicat de Andreea Drilea, 21 august 2017, 09:43 / actualizat: 21 august 2017, 16:38
UPDATE ORA 14:00 – Corpul de Control al primului-ministru va continua verificările la compania Tarom, chiar dacă directorul general al companiei, Eugen Davidoiu, şi-a dat astăzi demisia, a spus prim-ministrul Mihai Tudose.
Executivul este singurul responsabil de aducerea companiei aeriene de stat pe profit şi nu este nevoie de consultări politice privind schimbarea conducerii Tarom, au declarat şi cei doi lideri ai coaliţiei de guvernare.
Primul-ministru a mers ieri special la Guvern, pentru a dispune acest control pe fondul pierderilor record înregistrate de compania aeronautică de stat în primele șase luni ale anului.
Saptămâna trecută el l-a criticat și pe ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, pentru că l-ar fi păstrat pe Davidoiu în funcție, iar ambii lideri ai coaliției de guvernare au spus astăzi că nu consideră necesară o consultare politică. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că problema Tarom trebuie rezolvată la nivel tehnic de executiv.
Călin Popescu Tăriceanu: „Pus un management profesionist care să fi lucrat, să aibă experiență în domeniul aviației, un consiliu de supraveghere cu oameni cu experiență, pentru că în această perioadă de timp, și nu mă refer la ultimele luni, mă refer la ultimii ani, când este după cum vedeți, o adevărată explozie a transporturilor aeriene apar companii noi, companiile existente prosperă și se dezvoltă, numai Tarom-ul nostru merge în picaj”.
O opinie similară a fost exprimată și de președintele PSD, Liviu Dragnea:
Liviu Dragnea: „Nu mă interesează cine conduce Tarom-ul. Mă interesează ca această companie să devină ceea ce s-a stabilit în programul de guvernare: o companie aeriană puternică, stabilă şi profitabilă”.
Reporter: Se impune o discuţie în cadrul coaliţiei?
Liviu Dragnea: „Dacă va solicita ministrul transporturilor sau premierul, vom discuta. Dacă nu, nu. Este o chestiune strict legată de executiv”.
În primele şase luni din 2017, pierderile Tarom au fost de aproape 100 de milioane de lei, mai mult decât dublul celor înregistrate în tot anul trecut.
În 2016 compania Tarom a pierdut şi poziţia a doua în clasamentul liniilor aeriene prezente în România ca număr de pasageri.
Directorul general al companiei, Eugen Davidoiu a anunţat astăzi că renunţă la această funcţie după ce a avut o discuţie la guvern cu premierul Mihai Tudose, la care a fost prezent şi ministrul Transporturilor.
Eugen Davidoiu a scris că demisionează din „motive care îl impiedică să îşi exercite atribuțiile și din motive personale”.
ORA 9:40 – Directorul general al TAROM, Eugen Davidoiu, și-a dat demisia din funcție, au declarat luni, pentru AGERPRES, surse guvernamentale.
Conform surselor citate, premierul Tudose a discutat despre situația TAROM cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, și în cadrul unei întâlniri pe care cei doi au avut-o luni dimineață, la Palatul Victoria.
Întâlnirea a avut loc în contextul în care șeful Executivului a dispus ca, începând de luni, Corpul de control al prim-ministrului să efectueze verificări la TAROM.
TAROM este companie națională care trebuie să intre pe profit și nu va fi nici închisă, nici vândută, a declarat Tudose, duminică, la Antena 3.
‘Ea (compania TAROM — n.r.) acum mi se pare că merge mai rău ca anul trecut, date fiind cifrele. Au reușit să aibă o pierdere istorică acum. Va trebui făcut ceva, fiindcă este o companie națională, este un simbol național și nu va fi nici închisă, nici vândută, prăduită. (…) Ea va trebui să intre pe profit, să se dezvolte’, a adăugat Tudose.
Întrebat dacă la nivelul Guvernului s-a făcut o analiză serioasă asupra a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani la TAROM, premierul a spus: ‘Luni, credeți-mă, Corpul de control va avea treabă, corpul de control al prim-ministrului, fiindcă totuși, știți, sunt 2.000 de angajați’.
‘Dacă erau 1.000 de piloți era în regulă, dar sunt mai mulți la departamentele astea suport, gen marketing. (…) Și știți, piloții produc banii, personalul navigant, cei care zboară produc banii și pentru cei de la sol’, a precizat Tudose.
(Agerpres/FOTO arhivă tarom.ro)