Bacău: Habitat for Humanity România construieşte 36 de locuinţe pentru familiile cu venituri mici
Publicat de , 22 august 2017, 16:18
Habitat for Humanity România construieşte 36 de locuinţe în doar 5 zile în cartierul Izvoare din Bacău, pentru a ajuta familiile cu venituri mici, selectate în urmă cu un an.
Astfel, între 2 şi 6 octombrie, 450 de voluntari români şi internaţionali vor muncii, alături de familiile beneficiare, la ridicarea caselor în care acestea vor locui.
BIG BUILD marchează Ziua Mondială a Locuirii, sărbătorită anul acesta pe data de 2 octombrie.
Pentru a celebra locuirea, proiectul ia forma unui festival al binelui — #Habitat Fest — care aduce împreună oamenii care au nevoie de ajutor cu cei care au posibilitatea şi doresc să ajute.
La #Habitat Fest schimbăm viaţa a 36 de familii, care vor avea o locuinţă decentă şi un cămin primitor.
Mai mult, punem fundaţia unei comunităţi a oamenilor mărinimoşi, formată deopotrivă din voluntari generoşi, parteneri de nădejde şi familii în nevoie, care lucrează umăr la umăr pentru a contribui la eradicarea locuirii precare.
‘Ne bucurăm că vom sărbători Ziua Mondială a Locuirii pe şantierul din Bacău şi că între 2 şi 6 octombrie vom face un pas important pentru a ajuta cele 36 de familii să înceapă o viaţă nouă. Totodată, prin acest proiect ambiţios continuăm eforturile din ultimii ani de a pune pe agenda publică problemele de locuire cu care se confruntă jumătate din populaţia României. Suntem recunoscători pentru susţinerea pe care am primit-o din partea Primăriei Municipiului Bacău şi a partenerilor noştri, care au rămas alături de proiect şi ne-au ajutat să ne respectăm angajamentul luat faţă de familii,’ a declarat Roberto Pătrăşcoiu, Director Naţional Habitat for Humanity România.
Kaufland România, partenerul strategic BIG BUILD, a suplimentat donaţia pentru proiect astfel încât familiile beneficiare să plătească o rată mai mică pentru locuinţe cu până la 100 de lei lunar, pentru o perioadă de 20 de ani. P
rin urmare, realocând fondurile destinate plăţii chiriilor pentru familii pentru o perioadă limitată, Kaufland a făcut o investiţie pe termen lung, venind încă o dată în sprijinul semenilor aflaţi în nevoie.
‘Pentru noi este deja un obicei să fim alături de comunitatea locală, acolo unde este nevoie. Pe lângă sprijinul financiar, echipa Kaufland va muncii pe şantier împreună cu voluntarii şi va ajuta la ridicarea caselor. Vrem să ne asumăm cu adevărat rolul de partener implicat şi să contribuim la schimbarea vieţilor oamenilor în mai bine’, declară Anna Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.
După amânarea evenimentului anul trecut, organizaţia a lucrat în parteneriat cu administraţia publică locală din Bacău pentru obţinerea autorizaţiei de construire, care a fost eliberată pe 4 august.
‘Municipiul Bacău susţine proiectele sociale puse în operă de Habitat for Humanity, care au ca finalitate construirea a 36 de case pentru familii cu venituri mici din Bacău. Primăria este preocupată de soarta tuturor locuitorilor ce trăiesc în zonele urbane marginalizate din Municipiul Bacău, iar în acest context proiectul realizat cu partenerii de la Habitat for Humanity este binevenit.
El reprezintă şi dovada concretă că împreună cu cei de la Habitat for Humanity am muncit pentru a duce la bun sfârşit un proiect important pentru comunitatea noastră’, a declarat Cosmin Necula, Primarul Municipiului Bacău.
România – cele mai îngrijorătoare cifre în domeniul locuirii din Uniunea Europeană
Conform European Housing Exclusion Index 2016, România se află pe ultimul loc din UE la mai multe capitole privind accesul la locuirea de calitate. Peste jumătate (52,3%) din populaţia României trăieşte în locuinţe supraaglomerate; 21,5% din locuinţe se află într-un stadiu avansat de degradare; iar peste 15% dintre locuitori sunt împovăraţi de costurile locuirii, respectiv cheltuie peste 40% din venitul lunar pentru întreţinerea gospodăriei.
Criterii selecţie familii beneficiare Habitat for Humanity România
(1) au nevoie urgentă de o locuinţă. În momentul selecţiei, ele nu au un cămin şi locuiesc în condiţii improprii, fie mai multe generaţii într-o locuinţă neadecvată numărului de persoane, fie în chirie.
(2) au venituri şi pot plăti rate lunare, fără dobândă, fără profit, la locuinţa dobândită prin programul Habitat for Humanity, pe o perioadă de 20 de ani. Familiile beneficiare plătesc locuinţa la valoarea materialelor de construcţie.
Familiile beneficiare devin astfel parteneri ai organizaţiei Habitat for Humanity România. Ratele plătite de beneficiari merg într-un fond rotitor, numit Fondul pentru Umanitate, din care sunt construite sau renovate alte locuinţe pentru familii în nevoie. În felul acesta, o familie care deţine o casă Habitat for Humanity ajută o altă familie în nevoie să aibă o locuinţă decentă.
(3) au disponibilitatea de a contribui cu munca voluntară la construcţia locuinţelor Habitat for Humanity România. Conceptul de muncă voluntară, sweat-equity cum este numit peste tot în lume, nu reprezintă o plată pentru casa primită, ci arată dorinţa familiei de a se implica alături de voluntari internaţionali şi români în eforturile pentru eradicarea locuirii precare.
Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit prezentă în 70 de ţări, cu misiunea de a eradica locuirea precară. De 21 de ani în România, Habitat for Humanity România construieşte, reabilitează, oferă consultanţă, suport tehnic şi derulează programe de eficienţă energetică şi de prevenţie şi răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.
Cu sprijinul a peste 32 000 de voluntari, internaţionali şi din companiile româneşti, Habitat for Humanity România a ajutat peste 69 000 de oameni să aibă o casă decentă sau să îşi îmbunătăţească condiţiile de locuit.
(Agerpres/ FOTO habitatforhumanity.ro)