Când eram pe Ialomiţa – Tiţa Ştefan
Publicat de Lucian Bălănuţă, 13 septembrie 2017, 10:41 / actualizat: 14 septembrie 2017, 10:43
Ştiaţi că există melodii care ajung să fie pentru unii artişti adevărate cărţi de identitate? Aşa s-a întâmplat şi cu piesa „Când eram pe Ialomiţa” cântată, încă din anul 1965, de interpreta de muzică populară, Tiţa Ştefan. A fost şi va rămâne, una dintre cele mai îndrăgite 100 de melodii ale românilor din toate timpurile, cerută deopotrivă la recepţiile oficiale ale lui Nicolae Ceauşescu, dar şi la festivaluri sau evenimente dragi, de familie. Îi aflăm împreună povestea în cadrul campaniei “Eu aleg România – Ascultă-ţi muzica! 100 de melodii ale românilor,” un proiect al reţelei regionale Radio România.
Melodia „Când eram pe Ialomiţa” a fost înregistrată, pentru întâia oară, la Radio România, în anul 1956, de către Eugenia Frunză, o interpretă de muzică populară din generaţia Mariei Tănase, Ioanei Radu sau Mariei Lătăreţu. Însă cea care a transformat această piesă într-un imn al românilor a fost Tiţa Ştefan, o artistă născută în Grecii de Jos, localitate aflată chiar la malul Ialomiţei. A auzit piesa în copilărie, la patefon, apoi, în direct, la un restaurant de lângă Intercontinental. A ştiut dintotdeauna că, într-o zi, va ajunge şi în repertoriul său, fără să-i modifice versurile. Tiţa Ştefan a debutat în anul 1960, într-o zi norocoasă, pe care nu o va uita niciodată.
„Acest cântec a fost pentru mine ca buletinul. Un piculeţ de talent am avut şi eu de l-am băgat în sufletul oamenilor şi a şi rămas, aşa cred eu”, ne-a mărturisit interpreta
Melodia „Când eram pe Ialomiţa” în interpretarea Tiţei Ştefan a fost îndrăgită şi de Nicolae Ceauşescu. Acesta cerea piesa la evenimentele oficiale, în special la inaugurări. Într-o zi a vrut ca versurile melodiei să fie modificate, pe loc, şi adaptate invitatului său, preşedintele Bulgariei de atunci, Todor Jivkov.
Ţiţa Ştefan îşi aminteşte de acel moment hazliu: “Când s-a inaugurat combinatul de la Giurgiu l-a chemat pe Jivkov, pe vasul Mihai Viteazu, pe Dunăre. Şi am cântat „Când eram pe Ialomiţa”…”Şi-am să mă întorc acasă, lui neica să-i fiu mireasă, Că mă trage inima, lângă Ialomiţa mea! Dar el… „Că mă trage inima lângă Pravăţul meu”- Pravăţul era oraşul în care se născuse Jivkov. Şi nu prea rima. Rima unde era, că nu era! Şi nu era Ion, Ion era plecat la Braşov, era Constantin Busuioc de la Craiova şi mă întorc la el şi-i spun că nu rimează de nicio culoare. Şi el a fost atent (n.r. Nicolae Ceauşescu) şi spune, „Ce zice, ce zice?” Tovarăşul secretar, nu rimează! „Ai dracu, cu rima voastră!” Drăcuia! Şi Busuioc îmi spune: ”Hai domnule, cântă-l aşa: Că mă trage inima, lângă Pravăţul meu”, am dat-o ca lozincă, aşa! Mamă! S-a ridicat Jivkov a venit şi m-a pupat şi pe un obraz şi pe celălalt!
Cântecul i-a cucerit inima preşedintelui Todor Jivkov, dar a punctat atunci şi un moment istoric.
De-a lungul anilor, piesa „Când eram pe Ialomiţa” a legat prietenii şi a colecţionat amintiri dintre cele mai frumoase. O piesă buletin, cum spune artista Tiţa Ştefan, care va rămâne mereu în rândul celor mai îndrăgite melodii ale românilor.
Radio România Constanţa
Coordonator proiect: Dana Sterghiuli
Redactor: Liliana Fustanela
Editor text/voice over: Silvia Pascale
Operator cameră: Bogdan Turlacu, Florin Stăruieală
Editor video: Bogdan Turlacu