„Casa-muzeu” a Sofiei Vicoveanca (din Vicovul de Jos)/VIDEO
Publicat de Iuliana Bubuianu, 15 septembrie 2017, 14:52 / actualizat: 15 septembrie 2017, 21:17
[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=WLdjoqn1smo&feature=youtu.be[/youtube]
© Radio Iași, Nicolae Tomescu (realizator)
operator imagine și montaj video: Bogdan Zlei
Cândva, nu era acceptată copierea motivelor ornamentale de pe costumul altei persoane şi nici înstrăinarea față de tradiţiile comunitare. Fiecare fată, spre exemplu, trebuia să-şi creeze propriul costum de sărbătoare, lăsînd amprenta tradiţiilor locale şi viziunii sale estetice; costumul trebuia să corespundă firii omului, să armonizeze cu ţinuta lui, cu culoarea ochilor şi a părului, cu vârsta şi locul în comunitate; costumul prezenta o valoare de unicat, irepetabilă. În trecut, aproape că nu găsim două costume identice, fiecare avînd unul sau câteva costume, care se deosebeau, parţial, de altele – prin desen şi culoare, prin proporţii….
La Vicovul de Jos, în casa-muzeu a Sofiei Vicoveanca, dai la tot pasul peste certificate de înaltă iscusinţă şi pricepere, peste etaloane de frumuseţe, de aici limbajul comunicării unor tradiţii străvechi, mărturiile vii…
În corpul modest al satului românesc… armonie, vivacitate, sensul profund al diversităţii şi al repetiţiei, toate acestea se regăsesc în „Muzeul” din Vicovul de Jos… Omul tradiţional, descris prin intermediul obiectelor care compun lumea lui, demonstraţii nerostite și nescrise privind trăsăturile modelate de istoria locului, calmă şi bună exprimare a bucuriei de a exista – prin obiecte născute de civilizaţia tradiţională. Nu pare omul prezentului oarecum sărac în comparaţie cu strămoşii?