Suceava: Împrumut de 15 milioane euro pentru asfaltarea unor drumuri şi extinderea terminalului Aeroportului
Publicat de gabrielarotaru, 25 septembrie 2017, 18:10
Preşedintele Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, propune accesarea unui credit de aproximativ 15 milioane de euro, pentru asfaltarea a trei tronsoane de drumuri şi extinderea terminalului Aeroportului Suceava.
Potrivit lui Flutur, este vorba despre drumurile Frasin – Holda, Stulpicani – Gemenea şi în Slătioara, iar propunerea de hotărâre va fi votată în proxima şedinţă a deliberativului judeţean.
În expunerea de motive, preşedintele CJ Suceava, iniţiatorul hotărârii, arată că prin bugetul propriu al judeţului pe acest an, din cauza resurselor financiare limitate şi a multitudinii de activităţi aflate în finanţarea instituţiei, nu au putut fi asigurate suficiente fonduri pentru drumurile judeţene şi Aeroportul Suceava.
În proiect se arată că pentru asigurarea finanţarea unor obiective de interes judeţean se propune contractarea unui credit intern în valoare de 67.782.000 lei, precizându-se că este vorba despre asfaltarea DN 177A, pe traseul Frasin – Stulpicani – Ostra – Tarniţa – Holda la intersecţia cu DN 17B, asfaltarea DJ 177B, Stulpicani – Gemenea, şi asfaltare DJ 177E în comuna Slătioara.
”Din punct de vedere al stării tehnice, drumurile propuse pentru asfaltare au capacitatea portantă necorespunzătoare pentru preluarea traficului rutier, raportată la condiţiile generale de circulaţie actuale şi de perspectivă şi la integrarea acestora în reţeaua rutieră a judeţului Suceava”, a arătat Flutur, precizând că din finanţarea rambursabilă de 67.782.000.lei, pentru finanţarea lucrărilor de investiţii pe aceste tronsoane de drum, se propune utilizarea sumei de 61.782.000 lei.
Potrivit lui Flutur, urmare a lucrărilor de modernizare a pistei Aeroportului Suceava, încheierii de noi contracte cu operatorii aerieni şi creşterii numărului de pasageri se impune extinderea terminalului pentru a satisface traficul şi asigura confortul pasagerilor, iar pentru realizarea acestui obiectiv s-a propus utilizarea diferenţei din creditul contractat de CJ Suceava, pentru extinderea terminalului.
După finalizarea investiţiei, operatorul ar urma să plătească o redevenţă care să asigure CJ Suceava recuperarea investiţiei.
Flutur a subliniat că semnarea contractului de finanţare rambursabilă este condiţionată de obţinerea avizului Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. (Agerpres/ FOTO ieseanul.ro)