Suceava: Zeci de localităţi nu pot accesa finanţări nerambursabile din cauza certificatului fiscal grevat de un credit extern
Publicat de gabrielarotaru, 26 septembrie 2017, 18:20
Câteva zeci de localităţi nu vor putea accesa finanţări prin PNDL şi PNDR, deoarece au datorii la Fondul de risc din cauza unui credit extern vizând introducerea de gaz natural prin proiectul judeţean ”Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene”.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat presei, marţi, că i-a solicitat ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa, să găsească soluţiile legale pentru a rezolva problema celor 60 de primării care au de plătit dobânzi în cadrul proiectului menţionat, neterminat.
Flutur a arătat în scrisoarea care a fost transmisă şi miniştrilor pentru Fonduri Europene şi Agriculturii că datoriile se majorează de la o zi la alta iar din cauza restanţelor financiare, primăriile nu pot accesa nici programe cu finanţare europeană.
Preşedintele CJ Suceava a explicat faptul că la depunerea proiectelor cu finanţare nerambursabilă se solicită certificatul de atestare fiscală iar dacă apar înscrise datorii către Ministerul Finanţelor Publice, proiectele sunt respinse de la finanţare.
”Acest fapt se produce deoarece la depunerea proiectelor cu finanţare nerambursabilă se solicită certificatul de atestare fiscală, document în care dacă sunt înscrise datorii către Ministerul Finanţelor Publice, proiectele sunt în situaţia de a fi respinse la finanţare, comunităţile locale fiind condamnate la subdezvoltare”, a transmis Flutur.
El a solicitat ca pentru unităţile administrativ-teritoriale asociate în realizarea proiectului ”Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene” să se elibereze certificatele de atestare fiscală făcându-se excepţie de la aceste datorii.
Totodată, Flutur le-a solicitat parlamentarilor suceveni să iniţieze un proiect de lege în vederea preluării acestui credit de către stat.
CJ Suceava împreună cu 60 de primării a contractat un împrumut extern, în 2004, de la Deutsche Bank AG London, transferat în octombrie 2011 către Erste Group Bank AG Viena, în valoare de 86,3 milioane de euro pentru înfiinţarea unei vaste reţele de gaz metan şi construirea a şase centrale termice.
Împrumutul a fost garantat de Statul Român la momentul în care a fost contractat. (Agerpres/ FOTO adevarul.ro)