(AUDIO/FOTO) Laborator Regional de Analiză a Calității Lânii, inaugurat, la Iași, în prezența ministrului Petre Daea
Publicat de petronelamihai, 30 septembrie 2017, 20:09
La Iași, în această după-amiază, în prezența ministrului agriculturii, Petre Daea, a fost inaugurat Laboratorul Regional de Analize a Calității Lânii, din cadrul Centrului Regional pentru Zootehnie Nord Est, al Agenției Naționale pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie.
Cu acest prilej, în fața ministrului Petre Daea, a fost prelevată o probă de lână, de la o oaie a unui fermier din județul Bacău, fiind supusă analizei în laboratorul pus în funcțiune.
La eveniment, a fost prezent și directorul Agenției Naționale de Zootehnie, Iacob Lelior, alături de directorul SCDCB Dancu, Șteofil Creangă, de specialiști din aparatul MADR – directorii centrelor județene APIA și AFIR, Sergiu Jităreanu și Eugen Țicău, precum și de președintele CJ Iași, Maricel Popa și de prefectul de Iași, Marian Șerbescu.
Este cel de-al treilea laborator de analize inaugurat în România, după cele de la Rm Vâlcea și Cluj, unitatea de la Iași fiind realizată prin recondiționarea aparaturii existente, dar nefolosite în ultimii ani. ”Proiectul face parte din mecanismul de susținere a producătorilor de lână, adăugându-se demersului de susținere cu 1 leu pentru fiecare kilogram de lână predată spre comercializare. Deja sunt aproximativ 32 mii de fermieri înscriși în acest program, pentru care banii vor veni din anul 2018”, a declarat ministrul Petre Daea.
Oficialul a mai anunțat că, tot din anul 2018, Ministerul Agriculturii va realiza în primă fază 8 centre regionale de colectare a lânii, care vor fi apoi multiplicate în funcție de necesitatea practică.
Ulterior, ministrul agriculturii, Petre Daea, s-a deplasat la Festivalul Internațional al Vinului ”VIN LA CULTURĂ”, găzduit de Palatul Culturii din Iași, unde a vizitat standurile celor peste 50 de expozanți, atât din țară, cât și din străinătate.
Cu prilejul vizitei la Iași, ministrul Petre Daea a anuntat faptul că, în data de 10 octombrie 2017, se va sărbători pentru prima dată Ziua Produselor Alimentare Românești, prilej cu care, în municipiile capitale de județ și în marile orașe ale țării, vor fi realizate spații speciale destinate produselor tradiționale românești. Se dorește ca, astfel, consumatorii să vadă exact ceea ce produse alimentare tradiționale se mai produc în ziua de astăzi.
Evenimentul va fi premergător demarării, din această toamnă, în cadrul Târgului INDAGRA, a Programului Național de Promovare a Produselor Tradiționale coordonat de Ministerul Agriculturii.
Redactor,
Petronela COTEA MIHAI