Peste jumătate dintre românii emigraţi vor să investească în România, dar bariera este corupţia (studiu)
Publicat de Andreea Drilea, 4 octombrie 2017, 15:21
Mai mult de jumătate dintre românii emigraţi vor să investească în România, în special în turism şi agricultură, însă principala lor barieră este corupţia din ţară, se arată într-un studiu comandat de RePatriot şi realizat de Open-I Research.
‘56% dintre românii emigraţi vor să investească în România (iar cei din Marea Britanie vor să investească în România în pondere de 69%), considerând că cele mai atractive domenii sunt turismul (37%) şi agricultura (38%), însă principala lor barieră este corupţia din ţară’, se arată în document.
Marius Bostan, iniţiatorul RePatriot, susţine că, pentru a investi în ţara lor, românii au nevoie de încredere şi de oportunităţi, au nevoie de exemple de succes în care să se regăsească.
‘Corupţia, birocraţia şi neîncrederea în clasa politico-administrativă sunt principalele bariere pentru repatrierea prin antreprenoriat. Încercăm să micşorăm aceste bariere prin puterea exemplului, prin platforma RePatriot, prin întâlniri directe în care lucrăm împreună, umăr la umăr, pentru a genera plusvaloare afacerilor noastre şi României’, a spus Bostan.
Conform studiului, pentru românii care vor să se întoarcă, principalul motiv este regăsirea ‘cuibului’, iar 68% spun că vor să fie ‘din nou acasă’.
‘Foarte promiţător, 47% vor să facă ceva pentru România, iar 39% vor să înceapă o afacere în ţară. Dintre românii din Marea Britanie care vor să se întoarcă în ţară, 56% vor să înceapă o afacere. Ei se declară optimişti cu privire la potenţialul de schimbare al României şi, în plus, vor să folosească aici lucrurile pe care le-au învăţat şi să ajute la schimbarea în bine a mentalităţii româneşti (‘Vreau să aduc o cultură a responsabilităţii în România’). 43% dintre românii din diaspora estimează că în următorii ani lucrurile se vor îmbunătăţi în România, iar 26% cred că lucrurile se vor înrăutăţi’, menţionează sursa citată.
Adina Nica, managing director Open-I Research a precizat că dintre românii care nu vor să se întoarcă în ţară (43% din românii emigraţi), 82% declară că principalul motiv este corupţia şi 70% clasa politică.
‘Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătăţirea sistemului sanitar şi reducerea birocraţiei, aceştia ar lua în considerare repatrierea. Din păcate, cei care nu vor să se întoarcă în ţară sunt cei în care s-a investit cel mai mult pentru educaţie în ultimii ani, ei având, mai mult decât media, studii superioare şi vârsta între 25 şi 45 de ani’, a precizat Nica.
71% dintre românii din străinătate au transferat bani în ţară în ultimele 12 luni (procentul cel mai mare se înregistrează la emigranţii din Spania, 78%).
‘În cultura românească, familia este o valoare centrală. Părinţii fac tot ce le stă în putinţă pentru a asigura copiilor un trai mai bun. Acesta este şi motivul pentru care cei mai mulţi au ales calea emigrării, făcând astfel un compromis, rupându-se de familie pentru a-i face un bine acesteia. De aceea, în unele cazuri, copiii şi soţul/soţia rămaşi în ţară, dar şi depărtarea de familia lărgită îi face pe cei mai mulţi să nu se simtă împăcaţi cu noua viaţă, de emigrant. 72% simt lipsa celor dragi ca principal dezavantaj al emigrării’, a explicat Adina Nica.
(Agerpres/FOTO arhivă insurancechat.co.za)